Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 02.05.2023. 15:00

Zabranili izvoz žive stoke morskim putem

Zbog velike pomorske nesreće prvo su uveli privremene mjere, a sada je potpuno zabranjen transport iz Novog Zelanda

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 1.997
  • 122
  • 1

Novi Zeland je prestao s izvozom žive stoke, prenosi Reuters. Posljednji kontingent je otpremljen u petak, a ovim je implementirana zabrana izvoza životinja zbog njihove dobrobiti.

Odluka je posljedica nesreće na moru

Vlada je još 2021. godine objavila da će doći do ovakve zabrane. Grla su najviše transportirana morskim putem za formiranje stada kod trgovinskih partnera kao što je Kina. Stočari su imali dvije godine da prijeđu iz profitabilnog izvoznog posla i prilagode se. 

"Naša pozicija na mapi znači da će put do tržišta sjeverne hemisfere uvijek biti dug i to donosi neizbježne izazove za dobrobit životinja", rekao je ministar poljoprivrede Damien O'Connor u priopćenju.

Ovakva odluka je posljedica nesreće iz 2020. godine. Tada su bile uvedene privremene mjere nakon prevrtanja broda koji je išao za Kinu u kojem je tragično stradalo skoro 6.000 krava i 41 od 43 člana posade.

Izvoz morskim putem je od 2015. doprinosio oko 0,31 posto prihoda od izvoza primarnog sektora Novog Zelanda, koji uključuje poljoprivredu i rudarstvo. Ukupna njegova vrijednost je u 2022. iznosila 294,45 milijuna eura.


Tagovi

Novi Zeland Transport stoke Izvoz stoke Morski transport Transport živih životinja Dobrobit životinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]