Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Young Village Folk
  • 15.09.2017. 20:00

Za uspjeh poljoprivrede nužna je promjena generacija

Budućnost mladih poljoprivrednika leži u pokretanju obiteljskih gospodarstava koja će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom koja poštuje okoliš i prirodne resurse te sigurnost hrane.

Foto: Poljoprivredna TV
  • 1.092
  • 132
  • 0

Projekt "The Young Farmers Engine for the CAP 2020", skraćenog naziva "Young Village Folk", predstavljen je u Požegi. Projekt se provodi u tri države članice Europske unije - Sloveniji, Hrvatskoj i Finskoj. Nositelj projekta je Radiotelevizija Slovenija, dok je hrvatski suradnik Poljoprivredna televizija, a iz Finske agroportal MaaseutuMedia.

Projekt je predstavila urednica obrazovnog programa Radiotelevizije Slovenija Barbara Zrimšek.

"Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) Europe mladim generacijama otvara nove mogućnosti zapošljavanja i donosi inovativne ideje za održivu proizvodnju hrane. Budućnost mladih poljoprivrednika leži u pokretanju obiteljskih gospodarstava koja će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom koja poštuje okoliš i prirodne resurse te sigurnost hrane. Upravo je cilj ovog projekta kroz multimedijalne platforme popularizirati život u ruralnim područjima i potaknuti mlade na bavljenje poljoprivredom", rekla je Zrimšek.

Infomativne emisije o uspješnim mladim poljoprivrednicima

Osnova projekta su 25 informativnih emisija o uspješnim mladim poljoprivrednicima iz država članica EU. Emisije će prikazivati primjere dobre prakse, suvremenog pristupa poljoprivredi i prilike koje Zajednička poljoprivredna politika pruža za mlade.

Kako bi se mladim poljoprivrednicima iz različitih europskih država omogućila razmjena iskustava i potencijalno partnerstvo, bit će pokrenuta i online platforma te facebook stranica projekta. Na njima će se moći pronaći emisije snimljene tijekom projekta, događaji i informacije o samom projektu, kao i o mjerama ZPP-a koje mladima pružaju potporu pri pokretanju ili preuzimanju gospodarstva te podupiru njihove poduzetničke ideje u okviru ruralnog razvoja.

U okviru projekta će u Hrvatskoj i Finskoj biti organizirane i jednodnevne edukacije za poljoprivrednike. Edukacija u Hrvatskoj će se održati 22. rujna 2017. godine na Veleučilištu u Požegi. Završna dvodnevna radionica održat će se u Sloveniji i bit će obogaćena projektom pod nazivom Povijesni vrt. Ideja Povijesnog vrta je uspostaviti mrežu za sakupljanje i razmjenu sjemena starih biljnih vrsta što će kao zaključak projekta stvoriti vrt s više od stotinu starih europskih biljaka, prvenstveno povrća.

Nazire se pozitivan trend

Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika "Agro" usporedio je situaciju u Hrvatskoj s EU, istaknuvši kako se u Hrvatskoj polako nazire pozitivan trend, s obzirom na to da u EU ima tek 7% mladih poljoprivrednika, dok je u Hrvatskoj to 9%.

"To je i dalje loša statistika, ali upravo zato su potrebne inicijative poput ovog projekta koje targetiraju mlade ljude. Za uspjeh poljoprivrede nužna je promjena generacija, trebamo mlade ljude koji su pokretači inovacija, koji znaju kako privući investicije te kojima je bliži koncept održivog razvoja i rješenja u kontekstu klimatskih promjena i zaštite prirodnih izvora koji su ključni za uzgoj zdrave i sigurne hrane", zaključio je Marinac.

Foto: Poljoprivredna TV


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Projekt Požega HUMP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonac u maslinama