Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ATV/Quad
  • 27.10.2022. 12:00

Za što se sve mogu koristiti quadovi u poljoprivredi?

ATV odnosno vozilo za sve terene koje se kod nas ubraja u kategoriju traktora, sve veću primjenu ima u poljoprivredi. Istražili smo za što se sve mogu koristiti, ali i kroz koje mjere ruralnog razvoja je moguća njihova nabava

Foto: Depositphotos/ADW
  • 5.239
  • 399
  • 0

Od rekreacijskih vozila do traktora, "evolucija" je koju su od 70-ih godina prošlog stoljeća kada su se prvi put pojavili, prošli quadovi ili ATV (All Terrain Vehicle) - vozila za sve terene.

Prije 50-ak godina, u Sjedinjenim Američkim Državama, promovirana su kao uzbuđenje vozaču, da bi s vremenom svoju praktičnu primjenu našli i u poljoprivredi. 

Prije svega kao zamjena za kamione, konje, pa čak i hodanje. Sve češće se tako mogu vidjeti na gospodarstvima, rančevima, u voćnjacima i šumama, u ukrasnim rasadnicima, na golf terenima i u zadnje vrijeme u gospodarstvima koja se bave ruralnim turizmom.

U razgovoru sa stručnjacima za mehanizaciju, doznajemo da su vrlo brzo prepoznati kao terenska vozila koja mogu biti korisni strojevi za kretanje kroz područja koja nisu dostupna drugim motoriziranim vozilima.

Pregled usjeva i stoke, gnojidba, primjena zaštitnih sredstava 

Obično se koriste za obilazak poljoprivrednih kultura i stoke, zatim za gnojidbu i primjenu kemijskih sredstava te prijevoz raznih stvari na kraće udaljenosti.

"Pomalo je postao i modni trend jer novaca ima, postoji mogućnost za sufinanciranje pa kad se već daje ljudi razmišljaju zašto priliku ne iskoristiti", kaže i Ivica Prpić, poznati stručnjak za mehanizaciju Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. 

Ovaj stroj, napominje, sigurno ima smisla na nepristupačnim terenima, primjerice otocima, gdje do nasada druga mehanizacija teško dolazi. Sigurno je i plus u seoskom turizmu, a njegova nabava je u financijskom smislu pristupačna. 

Itekako je tražen u seoskom turizmu (Foto: V. Stapić)

Naime, kako su nam objasnili iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ova ATV vozila poljoprivrednici mogu nabaviti u okviru mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu“ Programa ruralnog razvoja, kao dostavna vozila za poljoprivredni materijal, radove u voćnjacima i sl.

Mogućnost financiranja kroz mjere ruralnog razvoja 

Moguće ih je nabaviti i kroz mjeru 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“, gdje se koriste uglavnom u svrhu ruralnog turizma. Međutim, podatka koliko je do sada odobreno sredstava baš za njihovu kupnju, nema. 

Za većinu poljoprivrednih operacija koriste se oni sa sustavom amortizera sa zavojnom oprugom, automatskom spojkom, mjenjačem za vožnju unatrag, pogonom vratila i diferencijalom s mehanizmom za zaključavanje, dok se na prednjem dijelu quada nerijetko može vidjeti električna kolotura sa sajlom.

Imaju veliki radni kapacitet te su stabilni u radu i manje skloni bočnim prevrtanjima (osim u transportu kada se zbog visokog klirensa mora paziti pri naglim skretanjima). Opremljeni su motorima u rasponu od 90 do 700 ccm ili više, s prijenosnim omjerima koji dopuštaju brzine veće od 120 km/h, dok je malo quadova koji imaju razloga za maksimalnu brzinu veću od 40 km/h u bilo kojoj poljoprivrednoj operaciji. Razlike između onih s pogonom 2 x 4 i 4 x 4 uključuju okretanje i sposobnost vožnje na različitim terenima.

Posebno atraktivni u seoskom turizmu 

Primjena quadova u Republici Hrvatskoj sve više nalazi svoje mjesto u praksi. Često se mogu vidjeti u trajnim nasadima prilikom berbe, odnosno transportima ubranih plodova, na mjestima gdje je teško pristupiti pick-upom ili traktorom odnosno na mjestima gdje je nužno smanjiti emisiju štetnih plinova poput zaštićenih parkova prirode gdje se upotrebljavaju quadovi na baterije.

Kako se razvija ruralni turizam tako su i oni pronašli svoje mjesto kao sredstva za adrenalinske vožnje kroz šumu, gdje se korisnici/rukovatelji izlažu brojnim terenskim usponima te nepristupačnim terenima. Kada je u pitanju tehničko održavanje isto je, doznajemo, vrlo jednostavno: nužno je osigurati preporučeni tlak zraka u svim gumama.

Berberovi quadovi adrenalinom povezuju Velebit i Zrmanju

Također, matice i vijci trebaju biti čvrsto pričvršćeni, ručica gasa mora glatko upravljati promjenom snage, kočnice se trebaju provjeriti svaki put prije vožnje, dok se zbog eksploatacije u poljoprivredi moraju obavezno provjeravati svjetla kako bi bili sigurni da rade te da nisu zaprljana kako bi se održala optimalna vidljivost. Kod maziva i goriva nužno je provjeriti ima li curenja i održavati preporučenu razinu svih tekućina.

Nepristupačni tereni njima nisu problem 

Prema podacima Centra za motorna vozila kojima raspolaže Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, u prošloj 2021. godini, ukupno ih je registrirano 4.368 komada s tim da je 4.361 mlađi od 9 godina, dok je tek 7 starijih.

"Ove količine se odnose na 11 brandova. Najviše Linhai sa 1.402 pa CF Moto sa 904, zatim Polaris sa 618 komada i Can-Am sa 492 te čine 3,6 posto prikazanih traktora registriranih u Hrvatskoj u prošloj godini prema podacima Promocije Plus", naveo je nedavno potpredsjednik Udruge Franjo Dominković. 

Cijena i do 200.000 kuna 

Da je upravo Linhai 500 među najtraženijima doznajemo i od prodavatelja. Kada je u pitanju cijena quadova, u Viktor Motorsportu navode da se kreće od 40.000 kuna nadalje. Da može ići i do 200.000 kuna, kažu nam i u Nitromotorsu, što naravno ovisi o njegovoj jačini i brendu, napominjući da je potražnja itekako velika, a čemu svjedoči činjenica da su prodali 3.000 komada.

Zamijenili ih quadovi? Prodaja traktora u Hrvatskoj zabilježila značajan pad

Na domaćem tržištu bogat je izbor ovih strojeva: preko cjenovno najpovoljnijih kineskih (poput Linhaija, CF Moto), skupljih japanskih (Yamaha) te američkih (Can-Am). Najveći dio globalnog tržišta čine, pak, Polaris, Honda, Can-Am i Yamaha brendovi. 


Tagovi

Quad ATV Traktor Primjena Poljoprivreda APPRRR Motorna vozila Financiranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.