Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice oluje
  • 29.06.2016. 10:30

Za štete - u proračunu samo 20 milijuna kuna?

Štete od tuče se zbrajaju, no Vlada je u proračunu osigurala samo 20 milijuna kuna za štetu od elementarne nepogode za cijelu zemlju!

Foto: Agro klub
  • 2.759
  • 139
  • 0

Štete na usjevima, nasadima i vrtovima još se zbrajaju. Koliko je olujno nevrijeme s tučom i obilnom kišom naštetilo poljoprivredi Hrvatske tek će se znati, no pitanje je na koji će se način nadoknaditi sva šteta. Naime, (danas tehnička) Vlada, u proračunu je osigurala svega 20 milijuna kuna za štetu od elementarnih nepogoda za cijelu Hrvatsku!

Lipik rekordan po količine kiše

Međutim, iznos je to za štetu koja se procjenjuje samo za područje Osijeka koje je u ponedjeljak drugi put zasula oluja s pijavicama. Velike štete pretrpjela je u svega sedam dana cijela Slavonija pa je tako, primjerice, u Lipiku palo najviše kiše - 69 litara po četvornom metru. Prema dostupnim podacima, po količini pale kiše Lipik prate Kutina, Knin, Vukovar i Osijek s 47 odnosno 35 l/m2.

Na koji način se prijavljuje elementarna nepogoda i računa odšteta, pročitajte na stranicama Ministarstva financija.

Podsjećamo, iz državnog je proračuna za pomoć u otklanjanju posljedica raznih elementarnih nepogoda (pretežno za štete u poljoprivredi) utrošeno u 1999. godini 19,1 milijun kuna, u 2000. godini 19,3 milijuna kuna, u 2001. godini 16,3 milijuna kuna, u 2002. godini 17,7 milijuna kuna, u 2003. godini 404,3 milijuna kuna, a u 2004. godini 18,4 milijuna kuna.

Lani je, pak, u iznosu od 5.312.737,00 kuna odobrena pomoć za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u rujnu i listopadu 2014. godine, od poplave, tuče, odrona i klizišta zemljišta u Karlovačkoj, Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji.

Mogući lokalni pljuskovi i grmljavina

Najviše su stradali voćnjaci, povrtnjaci, ali i uljana repica koja je uništena i do 100%. Vjetar je lomio grane i čupao stabla, led propucao plodove, polja su natopljena vodom... Županima bi već danas trebale biti dostavljeni podaci o štetama, a za odluku o proglašenju elementarne nepogode imaju sljedećih osam dana,

Što se tiče vremena, od 30. lipnja do 2. srpnja, Državni hidrometeorološki zavod predviđa pretežno, u unutrašnjosti i djelomice sunčano, vrlo toplo i vruće. Uz jači razvoj oblaka u petak i subotu na kopnu postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, a poneki pljusak u petak moguć je i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab, a na Jadranu će puhati slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Foto: Agro klub


Tagovi

Štete Elementarna nepogoda Kiša Led Uništeni usjevi Voće Povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer