Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europol
  • 24.09.2019. 13:30
  • Lyon, Francuska

Za berbu grožđa im obećali dnevnicu od 60 eura, a onda ih pretvorili u robove

Razbijena je organizirana zločinačka skupina koja je bila uključena u trgovinu ljudima radi radne eksploatacije i pranja novca. Policija je pronašla 167 žrtava modernog ropstva.

Foto: Europol
  • 2.922
  • 248
  • 0

Došli su brati grožđe u Francusku i zaraditi, a završili kao robovi. Čak 167 žrtava modernog ropstva iz Bugarske, koji su radili za francuske vinare, otkriveno je u akciji protiv organiziranog kriminala, objavio je Europol, policijska agencija Europske unije.

U zajedničkoj akciji bugarskih i francuskih policijskih snaga, uz podršku Europola i Eurojusta, razbijena je organizirana zločinačka skupina koja je bila uključena u trgovinu ljudima radi radne eksploatacije i pranja novca. U akciju je bilo uključeno više od 80 istražitelja iz Bugarske i Francuske.

Kako je objavio Europol, zločinačka skupina zaposlila je radnike iz Bugarske u berbi grožđa.

Radnici su angažirani preko legalne agencije za zapošljavanje u Bugarskoj te im je rečeno da će zarađivati 60 eura dnevno kao i da će im biti pokriveni troškovi prijevoza i smještaja. Po dolasku u Francusku smješteni su u kampove, od obećane im je plaće odbijan novac za hranu, a kada su im istekli ugovori nisu mogli dobiti svotu koja im je obećana, zbog čega se mnogi nisu mogli vratiti u Bugarsku.

Istraživanjem je identificirano 167 potencijalnih žrtava, zaposlenih u četiri različite vinogradarske kompanije u blizini francuskog grada Lyona. Francuske službe uhitile su četiri člana grupe, troje iz Bugarske i jednog iz Francuske. Bugarski članovi grupe bili su odgovorni za zapošljavanje u Bugarskoj, dok je francuski član uređivao logistiku, uključujući organiziranje smještaja za radnike.

Zločinačka mreža novac je prala preko nekretnina u Francuskoj.


Tagovi

Berba grožđa Europol Moderno ropstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

REKORDNI OSMI WINEOS Osmi međunarodni sajam vina, delicija i ugodnog življenja, WineOS održan je u petak 13. i subotu 14. siječnja 2023. u dvorani Gradski vrt u Osijeku. Bio je to najveći WineOS dosad na kojem se predstavio rekordan broj pr... Više [+]