Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz hrane
  • 04.07.2020. 15:00

Wojciechowski: Ne smijemo dozvoliti uvoz hrane tretirane pesticidima zabranjenima u EU

Dok EU radi na smanjenju korištenja pesticida i zabrani aktivnih tvari, istovremeno iz drugih zemalja uvozi hranu tretiranu tim istim sredstvima. Ne slažući se s tim, europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski je rekao da je došlo vrijeme da se ta praksa prekine.

Foto: Flickr/European Parliament
  • 212
  • 51
  • 1

Europska unija sve više radi na Zelenom planu i očuvanju bioraznolikosti, ali i na zaštiti zdravlja ljudi i preobrazbi prehrambenih sustava u globalne standarde i njihovu održivost. Sukladno tome, novom strategijom planira smanjiti uporabu pesticida za 50%.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

No, dok su poljoprivrednici država članica suočeni sa smanjenim brojem aktivnih tvari i sredstava za zaštitu bilja, istovremeno iz drugih zemalja uvoze proizvode tretirane s tim istim kemijskim sredstvima koji su unutar Unije zabranjeni.

O tom je problemu odlučio progovoriti europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski kada je na video konferenciji s francuskim senatorima izrekao svoj stav: "Mislim da ne smijemo dozvoliti uvoz proizvoda tretiranih pesticidima koji su zabranjeni u Europi".

SAD koristi velik broj zabranjenih pesticida u EU

Pristup EU standardima hrane i zaštite okoliša pridonio je tome da poljoprivreda predstavlja kamen spoticanja u trgovinskim sporazumima, naročito s SAD-om. Povjerenik je rekao da bi se na ovom području mogle javiti poteškoće s obzirom na potrebu da se slijede pravila Svjetske trgovinske organizacije, ali da bi uvoz trebao biti podvrgnut istim standardima koji se primjenjuju u Europi.

Prema podacima od prošle godine, više od četvrtine pesticida i srodnih im sredstava koja se koriste u SAD-u zabranjena je u EU, odnosno od oko 400 milijuna tona koliko oni godišnje iskoriste, nešto više od stotinu tona ne smije u EU, a sada ih je još više.

Više od četvrtine pesticida koji se koriste u SAD-u, u Europskoj su uniji zabranjeni

Podsjećamo, ondje je registrirano preko tisuću slučajeva bolesti izazvanih pesticidom koji sadrži tvar klorpikrinom koji je zabranjen u ostalim dijelovima svijeta. 

Treba zabraniti i GMO proizvode?

Europski poljoprivrednici, ekološki aktivisti i neki političari već dugo kritiziraju EU i zbog nedosljednosti u primjeni istih pravila na uvezene prehrambene proizvode, poput genetski modificiranih proizvoda (GMO).

Naime, trgovinski sporazum koji je EU potpisala sa zajedničkim tržištem Mercosur iz Južne Amerike pokrenuo je kontroverzu oko poljoprivrednih i okolišnih standarda, natjeravši neke države članice EU da odustanu od ratifikacije sporazuma

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Europska Unija Zabrana pesticida Zabrana uvoza Uvoz tretirane hrane


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]