• Poplava
  • 10.12.2020. 17:00
  • Splitsko-dalmatinska, Kokorići, Vrgorac

Vodostaj i dalje raste, poplavljeni voćnjaci i vinogradi u vrgoračkom polju

Kako navodi splitski HGSS, 26 kuća u Kokorićima je "odsječeno", u deset je prodrla voda, no srećom nitko nije životno ugrožen. Ogromne su štete i u poljoprivredi.

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
  • 137
  • 79
  • 0

Situacija se na području Vrgorca ne smiruje. Vodostaj i dalje raste, u posljednja 24 sata čak metar. Kako navodi splitski HGSS, 26 kuća u Kokorićima je "odsječeno", u deset je prodrla voda, no srećom nitko nije životno ugrožen. 

Uz kuće i ceste, poplavljeni su vinogradi te voćnjaci u vrgoračkim poljima gdje će se također ogromne štete tek zbrajati jednom kad se voda povuče. 

Kako objašnjava Stipe Božić na stranicama HGSS-a, poplave u tom kraju nastaju uslijed naglih obilnih kiša kad prorade mnogi podzemni izvori od kojih je najpoznatiji Žiljin.

O njemu je, kaže, pisao prof. dr. sc. Vinko Jović te u svojoj studiji o vodama zabiokovskog dijela neretvanskog sliva objašnjava da do pojave dolazi izbijanjem podzemne vode na estaveli u vrtači Žiljin između Kozice i Dragljana (nadmorska visina cca 290 m), koja se slijeva i teče hipsometrijskom odrednicom prema nižim područjima, tj. prema Dubravi, (nmv od 225 do 230 m), odnosno prema Jasenskom polju, (nmv cca 220 m).

Daljnjim povećanjem tlaka u podzemnom sustavu voda izbija na svim skrivenim estavelama, u vrtačama a naročito uzduž podzemnog toka, praktično na cijelom području. Narod iz tog kraja kaže: ‘Skočio je Žiljin’!

Poplava, stoji u objavi, traje jedan do nekoliko tjedana, nakon čega se kroz sustav ponora povlači sukladno s opadanjem piezometarske plohe podzemnog toka.

Nadamo se što prije. 


Tagovi

Poplava Vrgorac Kokorići Štete Voćnjaci pod vodom Vinogradi pod vodom


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).