• Tržište
  • 05.07.2013.

Voće i povrće iz BiH već u Europskoj uniji

Poljoprivreda bi mogla donijeti posao i bolji život brojnim građanima u Bosni i Hercegovini. To dokazuje zadruga „Voćar“ iz Glumine kraj Zvornika preko koje 1.200 kooperanata već ima pristup tržištu EU

  • 511
  • 25
  • 0

"Rodilo je i voće i žito i sve je rodilo. Sad, evo, najavljuju loše vrijeme. Strahujemo od ovoga, normalno, ali do sad srećom nije bilo leda." Kaže Bajro Selimović iz Križevića kod Zvornika. On i supruga Ziba uzgajaju krastavce, kornišone, za Zemljoradničku zadrugu "Voćar" iz susjedne Glumine. Od nevremena strahuju, a "Voćar" im je najveće uporište.

"Oni nam daju sjeme, daju repromaterijal. Kad zaradimo, oni to svoje uzmu, ali ostane i nama koliko treba", kaže za Ziba Selimović.

Svi imaju koristi

Jedan od kooperanata "Voćara" je i Senaid ef. Alić, imam u zvorničkom, povratničkom selu Klisa. Kaže da mu je bavljenje poljoprivredom dodatni izvor prihoda, ali da je imao i dodatni motiv. "Htio sam dati volje drugima, da se pokrenu i da rade, ovaj narod treba krenuti za poslom. Najlakše je sjediti i govoriti „nema se“. Želim samo pokazati da čovjek ne smije sjediti prekriženih ruku i sve što stekne, treba steći na neki dozvoljen način. Uvjeren sam i, evo, stojim iza toga, da čovjek može solidno zaraditi baveći se ovim poslovima."

Mensur Galjić, voditelj službe za kooperaciju i jedan od šestorice osnivača "Voćara", kaže da su prvi koraci prije desetak godina načinjeni u povratničkim mjestima, a potom je suradnja uspostavljena sa svima koji su navikli živjeti od svoga rada. "'Voćar' im je pružio mogućnost da ne razmišljaju o tržištu, omogućio im je proizvodnju, a da ne uzimaju skupe kredite. Maksimalno smo pokušali i našli modus da priđemo tim ljudima, da postanemo jedna cjelina i da tako funkcioniramo."

Ističe da su najveće vrijednosti "Voćara" njegova poslovnost, stručnost, pouzdanost, te multietnička upravljačka i kooperantska struktura. "Mogu s ponosom reći da pokrivamo ovaj dio sjeveroistočne Bosne kad se tiče povrtlarskog dijela i dijela jagodičastog voća. Ovo je ogroman posao s obzirom na broj kooperanata, i s obzirom na složene procese kao i na nedaće s kojima smo suočeni. Onaj tko razmišlja o formiranju zadruge po ovakvom principu mora imati na umu da je neophodan dobar tim ljudi koji stoji iza svega ovoga."

Ispoštovati sve što je dogovoreno

Fahrudin Delibajrić je direktor "Voćara". Kaže da posjeduju svu opremu i certifikate potrebne za tržište Europske unije. Tamo izvoze sve što sa svojim kooperantima proizvedu, prije svega maline, jagode, šljive, duhan i krastavice. "Izvozimo u Njemačku, znači, jedno od najzahtjevnijih tržišta, a uz to, izvozimo u tvornicu koja je najzahtjevnija u Njemačkoj. Oni imaju svoje uvjete", kaže Delibajrić i dodaje da u takvim poslovima nema improvizacije. Sve se mora raditi na osnovu propisanih standarda, a "Voćar" to odavno uspijeva. "Ako se želite upustiti u bitku za tržište EU-a, vi morate ispuniti sve ono što oni traže.

A što je prednost raditi s Nijemcima? To što oni plaćaju i vi nikada ne morate nazvati telefonom da vam trebaju platiti. Oni će platiti svoje račune, ali je uvjet samo da ispoštujete sve što je dogovoreno", ističe Delibajrić.

"Voćar" ima 20 stalnih radnika, ali i ambiciozne planove. Otvaranjem Tvornice za preradu voća i povrća "Voćar promet", na 5.000 m2 zaposlit će se još 30 radnika. Partner je poduzeće "Marinada" iz Hrvatske, koje osigurava opremu, a otvaranje ove tvornice planirano je za sredinu srpnja.

Autor: Emir Musli


Tagovi

BiH Tržište Povrće