Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarski traktori
  • 26.05.2023. 09:30

Voćarski i vinogradarski traktori - s kotačima, gusjeničari, različiti po snazi, dimenzijama i čemu još?

Na sajmu u Novom Sadu provjerili smo i ponudu voćarskih i vinogradarskih traktora.

Foto: Đorđe Lalić
  • 1.002
  • 57
  • 0

Pored velikih ratarskih gromada, na Novosadskom sajmu je izložen i veliki izbor specijaliziranih voćarskih i vinogradarskih traktora. Mogu biti s kotačima, gusjeničari, razlikovati se po snazi i dimenzijama, ali koje još dodatne karakteristike krase neke od njih?

New Holland T4.75 F

New Holland iz serije T4 F (fruit) je specijalizirani voćarski traktor koji je u svom najširem dijelu manji od 1,5 metara. To su i najprodavaniji traktori tvrtke Agroglobe, a ovaj traktor pogoni Fiatov F5C motor od 75 konjskih snaga, odnosno nominalnih 78 konja. To je četvorocilindrični motor s 3.200 kubika.

"Ovaj model od 75 konjskih snaga je s prednjom vučom koji se uglavnom koristi za veće voćnjake, za prskanje i vuču prikolica recimo, dok se jači modeli koriste za neko gruberiranje, obradu i mulčiranje, jer proizvođači žele u jednom prohodu imati što veći radni zahvat, pogotovo kod intenzivnih nasada gdje su razmaci po 3,5 pa i četiri metra", kaže iz Agroglobe-a Dalibor Popović.

Najprodavaniji New Holland traktor u susjednoj Srbiji

Snaga traktora je, kako Popović kaže, bitna i kod rezidbe gdje traktor iziskuje veliku snagu i jaku hidrauliku, bilo kod voća ili za škare u vinogradima. U posljednje vrijeme je popularna i lijeska, pa je bitna snaga i za usisivače i sakupljače s hidromotorima koji mehanizirano skupljaju, usisavaju i transportiraju sve u jednom prohodu.

"New Holland je izbacio i novitet s nadtlakom u kabini - 'blue cab 4'. To je njihov patent koji sada koriste i drugi brendovi, a sve u cilju zaštite traktoriste u kabini", kaže naš sugovornik i dodaje da se stvara nadtlak bez obzira na ugljični filter koji kada klima usisava zrak, ne dozvoljava stranim primjesama ulazak u kabinu, što je posebno značajno kod prskanja, a dobro je poznato koliko se puta voće godišnje tretira. Zbog toga je zaštita vozača s ovim patentom na najvišoj razini.

Po čemu se razlikuje od drugih?

Budući da se traktor proizvodi u Italiji, Popović kaže da su poljoprivrednici koji posjete njihove voćnjake, pogotovo jabuke, vinje, trešnje, pod dojmom jer su vidjeli jako puno New Holland traktora. Zbog toga se, kako kaže, odlučuju za njih, ali što ih razlikuje od konkurencije?

Po ovome se razlikuju od drugih voćarskih traktora

"Bitna karakteristika specijalna za New Holland je 'Super steer'. On omogućava zakretanje kotača za 76 stupnjeva, tako da traktor ima radijus okretanja manji od tri metra. To je posebno bitno kod intenzivnih nasada gdje su razmaci jako mali pa može iz jednog skretanja ući u sljedeći red", opisuje Popović dodajući da se zbog "Super steer-a" osim kotača, zaokreće i cijela prednja osovina. To je nešto što samo New Holland posjeduje.

Cijena ovog traktora je 49.000 eura + PDV

Antonio Carraro TGF 7800S

Agrocentar Stefan posluje preko 35 godina, a posljednjih 15-ak su generalni zastupnici za renomiranu tvrtku koja se isključivo bavi proizvodnjom voćarskih traktora - Antonio Carraro. Ovaj talijanski brend postoji preko 100 godina, a u Agrocentru imaju traktore od 26 pa do 100 konjskih snaga

"TGF 7800 S se najbolje pokazao na našim terenima. Kod Antonio Carrara je odlika što su dosta jaki, a malih su dimenzija u sva tri pravca. Dosta su okretni i bez problema ulaze u međuredni prostor", kaže šef prodaje Milovan Jovanović i dodaje da su jako pouzdani i na strmim terenima.

Niskoprofilni za sve terene

Sa svojim super niskim profilom dosta je stabilan, a prednji kotači koji su manji od zadnjih, omogućavaju lakše skretanje u sljedeći red. Traktor pogoni "Yanmar Tier 4" četvorocilindrični "Stage V" motor od 70 konjskih snaga, s vodenim hlađenjem. Ima 16 ventila i 3.300 kubika.

"Mjenjač je 16x16 s reverzerom. Ima pet hidrauličnih izlaza, 540 obrtaja na kardanu, kao i 750 obrtaja, koji je kao eko mod", opisuje. 

Pogoni ga Yanmar četvorocilindrični Stage V motor

Ima zadnje prikapčanje u tri točke s radnim tlakom hidraulike od 160 bara i podiznom moći 2.300 kg. Traktor je težine oko 2.200 kilograma, dok je s kabinom nešto teži.

"U standardnu opremu ulazi i blokada prednjeg i zadnjeg diferencijala nožnom pedalom, prilagodljivo sjedište, sigurnosni luk, prednja i zadnja vučna kuka, kao i multifunkcionalna kontrolna ploča", kaže Jovanović.

Landini REX 4-080 F

Najtraženiji i najbolji voćarski traktor kompanije Delte Agrar je Landini REX 4-080 F.

REX 4 se radi u četiri verzije, voćarska F, sa širinom od 1,55 metara, G verzija gdje je klirens najniži u cijeloj kategoriji, GT koja se može koristiti kako u voćarstvu, tako i u ratarstvu jer ima prošireni međuosovinski razmak i najuža je voćarska verzija od 1,10 metara.

Ovaj traktor pogoni Deutz četvorocilindrični motor "Stage V" norme od 76 konjskih snaga i maksimalnim obrtnim momentom od 300 Nm. Mjenjač je "sinchro shuttle" sa 12x12 brzina. Protok dvostruke hidraulične pumpe je 50+28 litara u minuti, a može biti opremljena i trostrukom koja osigurava protok od 44+41+28 l/min. Podizna moć hidraulike je 2.600 kilograma.

"Kod njega je važno naglasiti da je motor original njemačke proizvodnje zapremine 2,9 litara. Modelu od 75 konjskih snaga izbejgnut je 'AdBlue', dok u svim drugim modelima posjeduje spremnik za njega zapremine pet litara", kaže menadžer prodaje ove firme Nemanja Zečević.

U osnovnoj opremi košta 48.000 eura + PDV

"Kod ovog modela je bitan i veliki spektar dodatne opreme. U standardu dolazi s mehaničkim reverzerom, ali postoji i opcija s elektro-hidrauličkim. Od ove godine se čak pravi i 'Robo-Shift' mjenjač, gdje je ful 'Power-Shift' sa četiri ranga po izboru. Može biti opremljen s prednjim prikapčanjem i kardanom", kaže naš sugovornik dodajući da od prošle godine postoji i opcija značajna za transport i obradu tla, a to je suspenzija prednjeg mosta, kao i suspenzija cijele kabine.

U osnovnoj opremi ovaj traktor košta 48.000 eura + PDV pa do onih sa robo-shiftom koji dosežu i 70.000 eura + PDV.

"U osnovnom paketu dolazi suspenzija samo na selen blokovima na četiri postolja. Što se tiče izbora hidrauličkih priključaka, u osnovnoj opremi je od dva para do čak šest pari izvoda s mogućnosti mehaničke kontrole ili s elektronskom kontrolom izlaznih priključaka. Postoji opcija i bez kabine i s low profil kabinom, ali kod nas je najzastupljenija verzija sa standardnom kabinom", kaže Zečević.


Tagovi

New Holland T4.75 F Dalibor Popović Najbolji voćarski traktor Super steer Antonio Carraro TGF 7800S Milovan Jovanović Landini REX 4-080 F Nemanja Zečević


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]