Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencijska prijevara
  • 30.11.2021. 11:15
  • Brodsko-posavska, Gundinci

Vlasniku OPG-a koji je primao potpore, a djelatnost nije obavljao prijeti kazna zatvora

Prijavu protiv vlasnika OPG-a kojeg je istraživala i kazneno prijavila policija, podnijela je fizička osoba i to za nezakonito korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Martina Popić (ilustracija)
  • 2.460
  • 519
  • 2

Dokaže li se vlasniku OPG-a krivnja, zbog subvencijske prijevare prijeti mu kazna zatvora od jedne do 10 godina. 

Naime, upravo zatvorska kazna propisana je za prijavljeno djelo Kaznenim zakonom Republike Hrvatske, doznajemo iz Policijske uprave brodsko-posavske koja je nedavno podnijela kaznenu prijavu protiv 65-godišnjeg vlasnika obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva osumnjičenog za uzimanje potpora na koje nije imao pravo.

Podsjećamo, na teret mu se stavlja da je tijekom 10 godina uzeo oko pola milijuna kuna. 

Točnije, vlasnika s područja općine Gundinci, sumnjiči se da je od 2011. do kraja 2020. godine, ostvario prava na državnu potporu u iznosu od oko 500 tisuća kuna za djelatnost koju nije obavljao. 

Kriminalističko istraživanje, otkrivaju nam iz policije, pokrenuto je i provedeno sukladno zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom brodu, a koje je zaprimilo podnesak fizičke osobe u kojem se ukazuje na nezakonito korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta na području katastarske općine Gundinci.

Osumnjičeni je, naime, primao državne potpore za obavljanje ratarske poljoprivredne proizvodnje.

Kazneno prijavljen vlasnik OPG-a - 10 godina primao potpore, a djelatnost nije obavljao?

Samo kriminalističko istraživanje, kažu nam, trajalo je nekoliko mjeseci, a istražuju li i druge vlasnike OPG-ova, ne mogu nam odgovoriti zbog zakonskih obveza. 


Tagovi

Subvencijska prijevara Kazneno djelo Policija Vlasnik OPG-a Potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]