Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 10.11.2013. 08:43

Vlada predstavila portal o EU fondovima

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavilo je novi web portal www.strukturnifondovi.hr

  • 991
  • 48
  • 0

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavilo je 6. studenoga 2013. godine, novi web portal www.strukturnifondovi.hr. U ovaj Vladin projekt uključena su i druga ministarstva i institucije u sustavu upravljanja i provedbe EU fondova. Sada se, kako kažu, u tri klika može doći do svih informacija o EU fondovima.

Na stranici, poljoprivrednici mogu provjeriti jesu li uopće projekt ili projektna ideja pogodni za financiranje iz strukturnih fondova, a mogu se pronaći i natječaji kroz koje se mogu aplicirati takve ideje, dok se, kako navode, može naći i pomoć u pripremi samog projekta da bi se u konačnici mogao aplicirati.

Zajednička poljoprivredna politika Europske Unije temelji se na dva stupa, tržišnoj politici (potpora za povećanje prihoda) te politici ruralnog razvoja (javna dobra). Prvi se stup financira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFGP) koji osigurava izravnu financijsku pomoć poljoprivrednicima u zemljama članicama. Drugi se stup financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) koji je usmjeren na financiranje programa za ruralni razvoj.

Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EAGF)

U financijskom paketu za Republiku Hrvatsku očekuje se oko 373 milijuna eura godišnje za izravna plaćanja. Osim osnovne omotnice, za Republiku Hrvatsku je osigurana i omotnica za razminirano zemljište koja iznosi najviše 9,6 milijuna eura godišnje, te dodatna vinska omotnica u visini 10,8 milijuna eura godišnje.

Glavnim dijelom EAGF-a upravlja se na nacionalnoj razini, pri čemu se određeni iznos novca dodjeljuje svakoj zemlji. Samo vrlo ograničeni iznos dodjeljuje se preko poziva za podnošenje prijedloga na razini EU-a. Komisija i države članice zajednički upravljaju tim izdacima (zajedničko upravljanje kroz nacionalne ili regionalne agencije za plaćanja).

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD)

U Republici Hrvatskoj se do kraja 2013. godine nastavlja provedba IPARD programa, za što je iz europskog fonda osigurano 27.7 milijuna eura.

Europski fond za ribarstvo

Europski fond za ribarstvo je instrument koji podupire Zajedničku ribarsku politiku EU i osmišljen je na način da osigura održivo ribarstvo i akvakulturu. Ukupna alokacija koja se stavlja na raspolaganje Hrvatskoj u okviru Europskog fonda za ribarstvo u 2013. iznosi 8,7 milijuna eura. U tijeku je izrada programskih dokumenata vezanih uz korištenje sredstava iz Europskog fonda za ribarstvo - Nacionalnog strateškog plana i Operativnog programa.


Tagovi

EU fondovi IPARD EFGP EAGF ZPP Vinska omotnica Razminirano zemljište Financijska pomoć Tržišna politika