• Tihomir Jakovina
  • 16.12.2013. 16:45

Vjetar u leđa mladim poljoprivrednicima?

„Pred nama je razdoblje izazova i mogućnosti. Samo zajedničkim snagama i suradnjom moći ćemo maksimalno upotrijebiti svoje potencijale”, izjavio je Jakovina na Vijeću ministara u Bruxellesu

  • 2.239
  • 389
  • 0

Na sjednici Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije, održanoj danas u Bruxellesu, usvojen je reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2014. - 2020. o kojem se pregovara još od 2010. godine.

Usvajanjem reformnog paketa Zajedničke poljoprivredne politike ostvarili su se uvjeti za početak procesa usvajanja Programa ruralnog razvoja, kako na nacionalnoj, tako i na EU razini. Veoma je bitno i današnje usvajanje Prijelazne uredbe kojom je definirano funkcioniranje sustava poljoprivrede u zemljama članicama tijekom 2014. godine.

Novu Zajedničku poljoprivrednu politiku karakterizira ozelenjavanje (greening), identificiranje aktivnih poljoprivrednika, smanjivanje plaćanja velikim gospodarstvima za najmanje 5% za iznose iznad 150.000 eura, ukidanje proizvodne kvote za mlijeko (od 2015. godine) i proizvodne kvote za šećer (od 2017. godine). Posebna novost je i poticanje mladih poljoprivrednika kojima je namijenjeno 2 % ukupne nacionalne omotnice.

Naravno, osim osnovnih smjernica i dogovorenih pravila, svaka zemlja članica ima prostora za regulaciju određenih sektora i pravila ponašanja sukladno vlastitim potrebama. Kako bi nacionalna pravila bila u skladu s potrebama naših poljoprivrednika, Ministarstvo poljoprivrede idućih će mjeseci provesti opsežnu javnu raspravu kroz redovite Savjete s proizvođačima iz raznih sektora, kako bi se modeli koji će se nacionalno donositi bili što prihvatljiviji krajnjim korisnicima.

“Posebno me raduje da mogu najaviti kako nova Zajednička poljoprivredna politika potiče mlade poljoprivrednike. Mjera je to koja će sigurno u Hrvatskoj biti dobro prihvaćena obzirom na velike generacijske razlike među poljoprivrednim proizvođačima. Mladim poljoprivrednicima usmjereno je financiranje do 2 % ukupne nacionalne omotnice i bit će obavezno za sve države članice”, izjavio je prisutnim novinarima ministar Jakovina dodajući: „Pred nama je razdoblje izazova i mogućnosti. O nama ovisi koliko ćemo ih i na koji način iskoristiti. Samo zajedničkim snagama i suradnjom moći ćemo maksimalno upotrijebiti svoje potencijale.”

Photo: pinova.hr


Tagovi

ZPP Tihomir Jakovina Program ruralnog razvoja Vijeće ministara EU Bruxelles Ministarstvo poljoprivrede Prijelazna uredba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[U tijeku] Pecka dani otvorenih vrata su ovaj vikend... Dođite, razgledajte, iskoristite popuste!