Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 20.02.2018. 10:30

Vjeruju u dokapitalizaciju, 2017. je za Petrokemiju bila još jedna u nizu teških i neizvjesnih godina

Petrokemija d.d., Uprava i zaposlenici kompanije vjeruju u donošenje konačne odluke po pitanju dokapitalizacije od strane većinskog vlasnika, čime bi se osigurala trajna opstojnost Petrokemije kao ključnog gospodarskog subjekta, navode iz te tvrtke.

  • 191
  • 9
  • 0

Poslovnu 2017. godinu u Petrokemiji je obilježio proces opsežnih priprema za dokapitalizaciju te borba za održanjem stabilnosti sustava, održanjem kontinuiteta proizvodnje i kontinuiteta opskrbe kupaca proizvodima Petrokemije. U tim su okolnostima učinjeni brojni pozitivni pomaci u poslovanju što će u konačnosti doprinijeti pozitivnom okončanju procesa dokapitalizacije u 2018. godini, navodi se u priopćenju te tvrtke.

Tijekom 2017. godine, dodaju, ostvareni su značajni pozitivni učinci - proizvodnja gnojiva bila je veća 11,5% u odnosu na prethodnu godinu, prodaja na domaćem tržištu povećana 10,1% te u izvozu 6,6%, uvoz mineralnih gnojiva u Hrvatsku smanjen za 33%, povećana prodaja  na cjenovno atraktivnijim tržištima regije za 16,4%, na tržište plasirano sedam tisuća tona novog proizvoda "Petroblue".

"Unatoč svim poteškoćama Petrokemija je investirala preko 100 milijuna kuna u razvoj tehnologije i zadovoljenje ekoloških zahtjeva. Poslujući u poslovno izazovnom okruženju i vremenu rasta cijene prirodnog plina, pada cijena mineralnih gnojiva i visokih troškova kamata na kredite, Petrokemija d.d. uspjela je u 2017. godini unaprijediti poslovanje kroz proizvodnju i prodaju, te godišnji gubitak svesti na 146,8 milijuna kuna, od čega čak polovica gubitka otpada na povećanu cijenu prirodnog plina (72 milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu) i ekstremno visoke troškove transporta plina u Hrvatskoj (86 milijuna kuna prema tvrtci Plinacro)", naglašavaju u tvrtki.

Petrokemija d.d.  jasno je definirala četiri ključna problema u postupku realizacije pozitivnih rezultata poslovanja a to su: povećana cijena prirodnog plina, niža prosječna prodajna cijena, povećana izdvajanja za kamate i povećana izdvajanja za ekološke naknade (CO2). Cilj Društva u narednom razdoblju je revidirati postojeće ugovore i utjecati na barem dva od četiri ključna problema, što bi uz završeni proces dokapitalizacije i provedbu potpunog restrukturiranja Društva, već na kraju 2018. godine moglo rezultirati s  pozitivnim rezultatom.

Petrokemija ima novog dobavljača prirodnog plina

"Petrokemija d.d., Uprava i zaposlenici kompanije vjeruju u donošenje konačne odluke po pitanju dokapitalizacije od strane većinskog vlasnika, čime bi se osigurala trajna opstojnost Petrokemije kao ključnog gospodarskog subjekta na području Grada Kutina, Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Tomislav Pelin iz Korporativnih komunikacija.

Petrokemija, dodaju, ima novog dobavljača prirodnog plina. Naime, kako navode "Sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala i Pravilima Zagrebačke burze, Uprava Društva obavještava da uz postojeće dobavljače prirodnog plina, INA d.d. i Prvo plinarsko društvo d.o.o., Petrokemija ima novog dobavljača plina Hrvatsku elektroprivredu d.d. koji će isporučivati dio potrebnih količina plina u idućem razdoblju".

Foto: Petrokemija.hr


Tagovi

Petrokemija Dokapitalizacija Poslovanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr