• Virus svinjske gripe

Virus svinjske gripe G4 ipak ne može zaraziti ljude i postati pandemijski?

Nakon što su se svjetski mediji raspisali o znanstvenicima koji su otkrili novi soj virusa svinjske gripe G4 koji ima potencijal pretvoriti se u novu pandemiju i zaraziti ljude, kinesko ministarstvo poljoprivrede opovrgnulo je takve zaključke.

Foto: JumpStory
  • 84
  • 16
  • 0

Kinesko ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova priopćilo je da takozvani soj virusa svinjske gripe G4 nije nov i ne zaražava lako ni ljude ni životinje opovrgavajući studiju objavljenu prije nekoliko tjedana, a koju su prenijeli brojni svjetski mediji.

Krivo protumačena studija? 

Podsjetimo, studija je upozorila da je novi virus svinjske gripe G4 EA H1N1 zarazan za ljude i životinje te da ima sve karakteristike da postane pandemijski što je potkrijepljeno navodom kako ljudi vjerojatno imaju slab ili nikakav imunitet na njega. Također, znanstvenici su smatrali da treba pozorno pratiti ljudsku populaciju, a pogotovo radnike na farmama svinja jer se, prema njihovom mišljenju, virus može množiti u stanicama dišnih puteva kod ljudi.

U Kini otkriven novi soj virusa svinjske gripe - mutira i ima potencijal pandemije?

Međutim, kinesko Ministarstvo poljoprivrede je u subotu, u obraćanju javnosti naglasilo kako su mediji studiju protumačili na pretjeran i način koji se ne temelji na činjenicama. 

Analiza Ministarstva je zaključila da je uzorkovanje iz provedene studije bilo premalo reprezentativno te su joj nedostajali odgovarajući dokazi koji bi pokazali da je soj tog virusa postao dominantan među svinjama.

Autori složni: soj G4 nije nov i ne uzrokuje bolest 

Ministarstvo je zaključke donijelo nakon održavanja sastanka o utjecaju virusa G4 na svinjsku industriju i javno zdravstvo, a sudionici su bili kineski veterinari i virolozi, kao i vodeći autori studije objavljene u američkom Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti (PNAS).

Svi su se složili da G4 virus nije nov te da ga kontinuirano prati Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i srodne agencije u Kini još od 2011. godine, navodi se u priopćenju u kojem se pozivaju na visokog dužnosnika te organizacije.

Uz to, autori objavljene studije složni su u tome da se ovaj soj virusa na razmnožava u ljudskom tijelu te ne uzrokuje bolest. 


Tagovi

Virus svinjske gripe Potencijalna pandemija Soj virusa G4 Kina


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dragi agroklubovci i suigrači, bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovom izazovu! :) Mnogo toga smo zajedno prolazili u ovih 10 tjedana, pružali potporu jedni drugima i pratili napredak. Iako je ova vrtlarska godina stavljala puno i... Više [+]