Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 26.10.2018. 13:20

Vatra progutala prešu za grožđe, drvene bačve i drugi alat

Šteta je ogromna, no nije to bio jedini požar. Dva su nastala zbog spaljivanja kukuruzovine i granja...

Foto: Bigstockphoto/Henrickson
  • 273
  • 23
  • 0

Preše za grožđe, drvene bačve i razni alat nestale su u požaru koji se, kako navodi koprivničko-križevačka policija, dogodio 24. listopada između 7 i 10 sati u vinogradarskom predjelu Veliki Kostanj kod Đurđevca. "Uslijed djelovanja ljudske radnje došlo je do požara drvene šupe vikend kuće koja je u potpunosti izgorjela sa svim inventarom (preše, drvene bačve i razni alat). Požar se proširio na krovište cijelog objekta. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na oko 10.000 kuna", navodi policija dodajući da su isti dan imali zabilježen i dva požara otvorenih prostora.

Oko 11 sati u Koprivnici 65 - godišnjak je spaljivao granje iza kuće u Ulici Čarda, a požar se proširio na kukuruzovinu i dva susjedna poljoprivredna zemljišta. Potom, oko podneva na polju kod Sigeca 40 - godišnjak je spaljivao kukuruzovinu a požar se uslijed vjetra počeo nekontrolirano širiti. Oba požara su ugasili vatrogasci. Nije bilo ozlijeđenih osoba i nije pričinjena materijalna šteta.

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj, a možeš ostati i bez poticaja!

Kako dodaju. "dolaskom povoljnijih vremenskih prilika započinju i radovi na pripremanju poljoprivrednog zemljišta, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada i trave. Nažalost, tada se počinju bilježiti i događaji gdje uslijed nepridržavanja propisa dolazi do proširenja vatre van kontrole osoba koje vrše spaljivanje. Skrećemo pozornost da je potrebno pridržavati se odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla te ovom prilikom ponovo ističemo neke od odredaba gore navedenih zakona i odluka:

Podsjećamo da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju. Zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre. Minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskih građevina mora iznositi 20 metara, a na udaljenosti ispod 200 metara od ruba šume može se ložiti otvorena vatra samo na posebno određenim mjestima i uz poduzimanje određenih mjera opreznosti što ih odredi pravna osoba koja gospodari šumom. Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena. U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (na tel. 193), policiju (na tel. 192) ili županijski centar 112 (na tel.  112) te započeti sa gašenjem."


Tagovi

Požar Policija Preše Šupa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]