Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 04.08.2022. 18:00

Vanredno stanje u nizozemskom Almelu - policija pendrecima tukla poljoprivrednike

Došlo je do sukoba između farmera i lokalne policije, a gradonačelnik je uveo vanredno stanje. Nastavljaju se pregovori. Blokiran je ulaz u tvornicu papirne ambalaže.

Foto: Depositphotos/nilaya (ilustracija)
  • 4.578
  • 512
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u Nizozemskoj prosvjeduju već dva mjeseca i protive se planovima vlasti o smanjenju emisije dušika, prvenstveno dušikovih oksida, do 70 posto do 2030. godine. To bi za mnoge značilo da moraju staviti ključ u bravu ili smanjiti broj životinja koje uzgajaju.

Ponovno je izbio sukob demonstranata i policije, ovaj put u Almelu. Poljoprivrednici su, naime, imali dozvolu prosvjedovati prijepodne, s tim da je broj sudionika ograničen na do 500 njih i dva poljoprivredna vozila. Aktivisti su željeli u koloni proći pored gradske uprave.

Međutim, gradonačelnik Arjen Gerritsen nije dozvolio prolazak kolone i tražio je da se ukloni grafit "No farmers, no food", što je dovelo do sukoba s policijom. Uhićene su četiri osobe, a nekoliko poljoprivrednika je ozlijeđeno jer, kako je vidljivo u videu, policija je u razbijanju prosvjeda koristila pendreke. 

Gerristen je hitno donio odluku o uvođenju vanrednog stanja, što znači da se u centru grada ne može boraviti bez opravdanog razloga.

Slijede pregovori

Organizacija nizozemskih farmera Agractie još uvijek nije sigurna hoće li pristati na pregovore s posrednikom za dušik Johanom Remkesom, jer nemaju povjerenje u njegovu neovisnu poziciju. Svoje sumnje vezane za Remkesa pravdaju time što je on ranije sudjelovao u planu i izvješćima za dušik. No, navodno ih je uvjerio u svoju nepristranost.

Prosvjedi u Nizozemskoj se ne smiruju - 11.200 gospodarstva će prestati s radom

Iz Agractie kažu kako čekaju odgovor Vlade u vezi pregovora i ključnih pitanja o kojima žele razgovarati. Ramkesov poziv je prihvatila LTO organizacija poljoprivrednika, dok se Obrambene snage farmera odbijaju pridružiti.

Blokirana tvornica papira

U međuvremenu, nekoliko desetina poljoprivrednika s traktorima drži blokiran ulaz u tvornicu papira Smurfit Kappa Parenco u Renkumu. 

Tvornica koja se bavi proizvodnjom ambalaže i drugih proizvoda od papira, emitira puno dušika. Pokrajina Gelderland je nedavno pooštrila ekološke zahtjeve za kompaniju, koje treba ispuniti do kraja 2023. godine. Općina Renkum i policija razgovaraju o situaciji.

Prema najnovijim informacijima samo će se LTO u petak sastati s premijerom Markom Rutteom, a sastanku će nazočiti ministrica za dušik Christianne van der Wal, ministar poljoprivrede Henk Staghouwer i Remkes.Još uvijek nije poznato gdje će se isti održati. 


Tagovi

Prosvjed Nizozemska Boorenproteste Emisija dušika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)