Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskrsni doručak
  • 27.03.2018. 14:00

Uz šunku, jaja, namaz od slanine, na bogatom stolu i anti-vampirski set!

U organizaciji Agro klastera i Vukovarsko-srijemske županije održan je Uskrsni doručak - promocija poljoprivrednih proizvoda OPG-ova najistočnije hrvatske županije.

Foto: Alen Kuns
  • 432
  • 27
  • 0

Županijska vlast i Agro-klaster d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije priredili su u Vukovaru ususret blagdana Uskrsa medijsku promociju Uskrsnog doručka i poljoprivrednih proizvoda OPG-ova iz najistočnije hrvatske županije. Na stolu, prigodno ukrašenom farbanim jajima, našlo se svega onoga što Slavonci imače blaguju tijekom uskrsnog doručka, ponajprije suhomesnatih proizvoda te sireva, raznih namaza od kojih je posebice pozornost privukao namaz od svinjske masti, svježeg mlijeka i prirodnih sokova te kiflica s domaćim pekmezom.

Najveća mana neorganiziranost i nedostatne količine proizvoda

"Prilika je ovo da predstavimo i djelovanje Agro-klastera d.o.o. kojega je osnovala Vukovarsko-srijemska županija, a koji trenutačno dijeluje na području općina Cerna, Lovas, Drenovci, Vrbanja i Stari Jankovci, da bi se vidjelo koliki je potencijal ovdašnjih proizvođača. Deklarativno, svi se zalažemo da treba kupovati domaće, ali svjedoci smo da u našim trgovačkim lancima ima svakakve robe, a najmanje naše domaće", kazao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar dodajući kako je cilj klastera jačanje poljoprivrednog sektora i OPG-ova.

Prilika za prodor domaćih OPG-ova i njihovih proizvoda je puno te ih treba iskoristiti, a jedna od možebitnih je i plasman domaćih proizvoda u škole i vrtiće kako bi se djeci ponudili zdravi obroci, a s druge strane na taj način jačala domaća poljoprivredna proizvodnja.

Prema njegovim riječima, glavnu prepreku u boljem pozicioniranju domaćih proizvođača predstavlja činjenica da OPG-ovi nisu dovoljno organizirani i ne raspolažu s dostatnom količinom proizvoda. Podolar napominje kako se do sada uglavnom gledala cijena kada se kupuje neki proizvod ali priča se, po njegovim riječima, i tu mijenja te sve više kupaca želi kupiti domaći proizvod za koji znaju da je kvalitetan i zdrav.

Bogatstvo domaćih proizvoda 

"Pozivam i s ovoga mjesta OPG-ove da proizvodnju prilagode određenim standardima, da deklariraju proizvode jer samo takva hrana može doći na trgovačke police", kazao je Podolar navodeći kako se i na stolu posluženog uskrsnog doručka nalaze proizvodi s OPG-ova koji imaju deklaraciju i prošli su određene procese standardizacije proizvodnje. Ocijenio je kako će vrlo brzo doći vrijeme kada će trgovački lanci biti sretni da imaju neki od domaćih proizvoda na svojim policama. Problem je međutim, imamo li mi dosta proizvođača spremnih da proizvode dostatne količine za trgovačke lance.

Proizvođačima nedostaje hrabrosti za tržišnu utakmicu

"I sada smo imali situaciju jer želimo podijeliti 400 uskrsnih paketa, da dođemo kod nekog proizvođača i pitamo može li isporučiti 400 komada sireva, što nije neka količina, i da dobijemo negativan odgovor. Imamo relativno dostatnih količina jedino meda, sira, vina i suhomesnatih proizvoda, a sve drugo je nedostatno. Morat ćemo to mijenjati”, poručio je. 

Slično razmišlja i vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić po čijim riječima dobar dio naših proizvođača s OPG-ova jednostavno nema dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se na tržištu pojave samostalno i preuzmu odgovornost za sudbinu svoga proizvoda. "Nažalost, dobar dio proizvođača razmišlja na način da želi nešto proizvesti, ali je najsretniji da mu netko otkupi taj proizvod i za njega je tu priči kraj", kaže Matić navodeći kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 145.000 ha poljoprivrednog zemljišta kojega obrađuje oko 6.000 OPG-ova. Tržišno vrijednih OPG-ova je oko 1.000, ali je onih koji su tržno orijentirani tek stotinjak.

I sada smo imali situaciju jer želimo podijeliti 400 uskrsnih paketa, da dođemo kod nekog proizvođača i pitamo može li isporučiti 400 komada sireva, što nije neka količina, i da dobijemo negativan odgovor. Imamo relativno dostatnih količina jedino meda, sira, vina i suhomesnatih proizvoda, a sve drugo je nedostatno. Morat ćemo to mijenjati, poručio je Zdenko Podolar. 

"Ostali preživljavaju zahvaljujući još uvijek dobrim potporama, ali mislim da programsko razdoblje koje je pred nama 2020.-2027. neće više biti izdašno u tom smislu i mnogi će se morati prilagoditi i promijeniti način razmišljanja i djelovanja ukoliko misle živjeti od poljoprivrede", zaključio je Matić.

Usrksnom doručku pridružio se i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozvavši građane da kupuju hrvatske proizvode posebice vukovarsko-srijemskih OPG-ova jer na taj način, kako je kazao, svi skupa doprinosimo očuvanju radnih mjesta na istoku Hrvatske koji se već niz godina susreće s ozbiljnom gospodarskom krizom i traži izlaze iz recesije koja u ovim krajevima već postaje kroničnom i negativno utječe na sve pore života pretvarajući nekada bogatu Slavoniju u područje kontinuiranog iseljavanja i bijega prema boljom budućnosti.

Anti-vampirski set

Mogu li akcije poput Uskrsnog doručka takvo stanje barem donekle promijeniti? Promijeniti ne, ali utjecati na percepciju da se i ovdje može uspjeti, dakako da mogu, tvrde iz Agro-klastera dodajući kako je prilika za prodor domaćih OPG-ova i njihovih proizvoda puno te ih treba iskoristiti, a jedna od možebitnih je i plasman domaćih proizvoda u škole i vrtiće kako bi se djeci ponudili zdravi obroci, a s druge strane na taj način jačala domaća poljoprivredna proizvodnja.

Glavica češnjaka, naoštreno drvo, celofan i sjajan proizvod je tu

Ukoliko se i tu prilika propusti, ostaje nam jedino da krivimo sami sebe i vlastitu nesposobnost da organiziramo proizvodnju od koje poljoprivrednici mogu, ne preživljavati, već živjeti punim plućama. I da se prestanemo zavaravati kako su nam uvijek neki drugi krivi za vlastitu nesposobnost i nesnalaženje. A da možemo, možemo. Da budemo kreativni, i to možemo. Potrebno je samo puno volje i malo mašte. Poput malog poklon paketića koji se našao na stolu Uskrsnog doručka, a u koji je vješti proizvođač u celofan zamotao glavicu češnjaka i komadić naoštrenog drveta s porukom Anti-vampirski set!


Fotoprilog


Tagovi

Agro klaster Vukovrasko-srijemska županija Uskrsni doručak Anti vampirski set


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]