Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena energija
  • 09.07.2021. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Uz obnovljive izvore energije dovode i signal tamo gdje nema struje

Na jedinstvenoj lokaciji u Slavoniji A1 je napravio potpuno zeleni sustav te osigurao kontinuirani signal, a uskoro stiže i 5G mreža.

Foto: A1 Hrvatska
  • 201
  • 66
  • 0

Ususret Zelenom planu Europske unije naveliko se pripremaju i u A1 Hrvatska, a do 2030. godine žele proizvoditi i koristiti CO2 neutralnu energiju te omogućiti svojim korisnicima surfanje na zelenoj mreži.

Tako su s Europskom komisijom sklopili sporazum o financiranju ugradnje 120 sunčanih elektrana te 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Investiciju kojom se doprinosi prelasku na niskougljično gospodarstvo, očuvanje bioraznolikosti i ekosustava, vrijednu 16,3 milijuna kuna sufinancirat će sa 55 posto iz LIFE programa Europske unije.

Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava planiraju godišnje smanjiti potrošnju od 1.721.560 kWh, što je smanjenje emisije CO2 od 404 tone.

"Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu, najmoderniju gigabitnu mrežu, ali na odgovoran način i omogućiti da bezbrižno uživaju u svim njezinim performansama uz minimalan utjecaj na okoliš“, objasnio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1, na predstavljanju projekta LIFE4GREEN BROADBAND u Zagrebu.

Poljoprivreda ulazi u digitalni svijet 

Što to konkretno znači za poljoprivrednike upitali smo Gorana Matoša, rukovoditelja pristupne mobilne mreže u A1 Hrvatska, koji kaže da poljoprivreda ulazi u digitalni svijet i svaki traktor danas ima GPS i potrebu da se spoji na Internet, te da se s pametnom senzorikom nadziru usjevi. Sve je više primjera upotrebe dronova kojima se ocjenjuje kad je vrijeme za berbu i žetvu, te se može precizno odrediti lokacija nametnika i na taj se način optimizira proizvodnja, kaže ovaj Slavonac.

Goran Matoš, Martina Dragičević i Tomislav Makar

Naš sugovornik ističe da imaju specifičnu lokaciju, jedinstvenu u Slavoniji, na cesti između Županje i Vinkovaca gdje su prije nekoliko godina imali problem s pokrivanjem okolnih naselja i poljoprivrednih površina, pa su pristupili izradi bazne stanice koju nisu mogli priključiti na električnu energiju.

Tada su u suradnji s partnerom, izradili tripartitni sustav koji je u potpunosti zelen, kroz kombinaciju vodikovih ćelija, solarnih panela i vjetroturbina te tako osigurali potpuno neovisnu električnu energiju iz obnovljivih izvora i kontinuirani signal na tom području.

"S vremenom smo evaluirali i proširili ta solarna polja, ali i potrošnju kad je došao LTE, a uskoro se veselimo i 5G mreži u tom dijelu Slavonije. Mi u A1 Hrvatska vjerujemo da možemo doprinijeti domaćoj poljoprivredi i povećanju efikasnosti proizvodnje“ zaključio je Matoš.


Tagovi

LIFE4GREEN Zeleni plan EU Goran Matoš Europska komisija Tomislav Makar


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo