Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Medvidović
  • 01.08.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Sikirevci

Uz lipicance, dodatnu zaradu obitelj Medvidović pronašla je u uzgoju bukovača

Za ovu vrstu uzgoja potrebna su velika ulaganja, a mikroklimatski uvjeti trebaju se konstantno održavati jer bukovače, objašnjava Antun Medvidović, u prirodi uspijevaju u proljeće i jesen. 

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 567
  • 288
  • 0

Iako im je konjogojstvo dugogodišnja tradicija, obitelj Medvidović iz Sikirevaca zbog neisplativosti samo njihovog držanja prije tri godine odlučila se na dodatnu djelatnost – uzgoj gljiva bukovača

"Nema ih toliko puno u proizvodnji za razliku od šampinjona koji su najrasprostranjeniji, njih ima ih na svakom ćošku. Ovo je malo specifičnija proizvodnja“, objasnio je za Slavonskobrodsku televiziju Antun Medvidović zbog čega se odlučio na ovu, pomalo neobičnu proizvodnju. 

Odlična je to poveznica sa samim konjima, jer kao supstrat za rast gljiva koriste stajnjak, a koji na svojoj ergeli od 30 lipicanaca, lako i brzo proizvedu. 

A što se tiče samog uzgoja, on, objašnjava Antun, zahtijeva posebne klimatske uvjete u prostoriji. 

"Imamo termometar kojim mjerimo temperaturu supstrata komposta u vrećama, ali i onaj s kojim mjerimo temperaturu u prostoriji jer je uvijek pet, šest stupnjeva razlike. Ako se dogodi da je puno veća u vreći u odnosu na prostoriju znamo da nešto nije uredu“, ističe sugovornik. Tako za vrijeme inkubacije temperature ide od 25 pa do 30°C uz vlažnost zraka od 80 posto. 

U jednom od proizvodnih prostora površine 100 kvadrata tijekom jedne godine s 500 vreća supstrata mogu proizvesti i do 20 tona bukovače. 

Cilj proširiti tržište i povećati proizvodnju

Za ovu vrstu uzgoja potrebna su velika ulaganja, a mikroklimatski uvjeti trebaju se konstantno održavati jer bukovače, objašnjava Antun, u prirodi uspijevaju u proljeće i jesen. 

"Idealna temperatura im je između 15 do 20°, maksimalno 25, a mi im u ovoj komori to moramo stvoriti. Za sada zalijevamo po podu i voda se isparava, međutim vidim da to nije dovoljno“, kaže Medvidović. Zato im je u planu, a kako bi proizvodnja bila učinkovitija, ugradnja prskalica. 

Velike količine bukovače, a koje se mogu proizvesti u optimalnim uvjetima treba i prodati. Ovoj obitelji korona nije išla baš na ruku. "Ne vrijedi povećati proizvodnju dok ne proširimo tržište“, napominje uzgajivač koji je prije mjesec dana, a kako bi povećao svoju prodaju, kupio kombi s hladnjačom s kojim bukovače planira plasirati prema moru i u Zagreb. 

Ova vrsta uzgoja nije specifična za naše podneblje, a samo su rijetki koji se bave uzgojem gljiva. Antun, je otkrio kako su i njega mještani u početku gledali sumnjičavo. 

"Uvijek sam gledao raditi nešto što nitko drugi ne radi. I zato mislim da ovo ima neku svoju perspektivu“, zaključio je. 

Više o uzgoju bukovača pogledajte u emisiji Život i zemlja, Slavonskobrodske televizije: 


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Obitelj Medvidović Lipicanci Uzgoj bukovače Agroklimatski uvjeti Tržište Antun Medvidović


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]