Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poziv na tribinu
  • 20.02.2015. 13:30

Utjecaj poljoprivrede na onečišćenje voda

Poljoprivredna proizvodnja danas globalno postaje značajan izvor onečišćenja površinskih i podzemnih voda, što se prvenstveno odnosi na primjenu pesticida i gnojiva kao izvora hranjivih tvari. U većini država EU, poljoprivreda je odgovorna za više od 50 ukupnog dušika otpuštenog u površinske i podzemne vode.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.111
  • 36
  • 0

"Utjecaj poljoprivrede na onečišćenje površinskih i podzemnih voda u Republici Hrvatskoj", naziv je tribine na koju Ministarstvo poljoprivrede poziva sve zainteresirane i koja će po prvi puta biti prezentirana javnosti 20. veljače 2015. godine u 11:00 sati u kino dvorani Ministarstva poljoprivrede, grada Vukovara 78 u Zagrebu.

Studiju će prezentirati autor prof. dr. sc. Davor Romić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a nakon prezentacije predviđena je javna rasprava. Nazočni će biti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar sa suradnicima.

Poljoprivreda - izvor onečišćenja

O čemu se zapravo radi? "Poljoprivredna proizvodnja danas globalno postaje značajni izvor onečišćenja površinskih i podzemnih voda, što se prvenstveno odnosi na primjenu pesticida i gnojiva kao izvora hranjivih tvari. U većini država EU, poljoprivreda je odgovorna za više od 50% ukupnog dušika otpuštenog u površinske i podzemne vode. Ako dospiju u podzemnu vodu, nitrati i ostaci pesticida ugrožavaju okoliš, a u vodi za piće i zdravlje ljudi. Ulaskom u EU Republika Hrvatska je prihvatila i primijenila zakonodavstvo usklađeno s Okvirnom direktivom o vodama.

Da bi se spriječila uznapredovala degradacija kakvoće vode uzrokovana nitratima iz poljoprivrede, Europska komisija je 1991. godine izdala Nitratnu direktivu. U skladu s time, krajem 2012. godine, donesena je Odluka o utvrđivanju područja ranjivih na nitrate u Republici Hrvatskoj za vodno područje Dunava i jadransko vodno područje. Zatim, prihvaćen je i I Akcijski program zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog porijekla i stupio je na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske EU.

Pritisak dušika i fosfora

Hrvatske vode Ugovorile su izradu znanstveno-stručnog projekta "Utjecaj poljoprivrede na onečišćenje površinskih i podzemnih voda u RH" s konzorcijem koji čine Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijek, Institut za primijenjenu ekologiju OIKON d.o.o. i Hrvatski geološki institut iz Zagreba.

Ciljevi projekta su bili definirati poljoprivredni prostor RH, procijeniti pritisak dušika i fosfora iz mineralnih i organskih gnojiva na području RH, analizirati potrošnju sredstava za zaštitu bilja na području RH, analizirati opterećenje površinskih i podzemnih voda iz stočarske proizvodnje, simulirati primjenu I Akcijskog programa zaštite vode od onečišćenja uzrokovanih nitratima iz poljoprivrede, analizirati poljoprivredu unutar županija i općina za procjenu pritiska na vode, definirati prirodnu ranjivost i osjetljivost tala na propuštanje onečišćivača iz poljoprivrednog zemljišta, analizirati iskustva država EU u provedbi Nitratne direktive, osvrnuti se na prethodno utvrđena ranjiva područja u RH, ocijeniti postojeći monitoring površinskih i podzemnih voda u RH i predložiti budući Monitoring stanja vode u RH s obzirom na pritiske iz poljoprivrede", pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Plan upravljanja vodama u RH

Za izradu ovog dokumenta korišteni su svi raspoloživi podaci te procesirani naprednim tehnologijama. Utvrđene su površine i način korištenja poljoprivrednog prostora u RH te su izrađene karte poljoprivrednih kultura na više razina od države, županija, pa do općina. Po prvi put je tako u RH kvantificiran i analiziran poljoprivredni prostor po kulturama.

Nadalje, podaci o stočarskim farmama u Hrvatskoj prostorno su analizirani i uklopljeni u Geoinformacijsku bazu, a korišteni su i kao ulazni podaci za utvrđivanje pritisaka na vode. Podaci o potrošnji pesticida su također detaljno analizirani kao važna podloga za identificiranje poljoprivrede kao izvora onečišćenja voda. Konačno, izrađen je prijedlog novih lokacija koje bi trebale biti uključene u mrežu monitoringa uvažavajući kriterije definirane u studiji te je konačno dan prijedlog cjelovite mreže monitoringa površinskih i podzemnih voda u Hrvatskoj za praćenje utjecaja poljoprivrede na onečišćenje voda. Ovaj dokument ujedno predstavlja i jednu od temeljnih podloga i za izradu Plana upravljanja vodama u RH.

Foto: depositphotos.com, @ChrisVanLennepPhoto


Tagovi

Oneščišćivanje Podzemne vode Ministarstvo poljoprivrede Kino dvorana Zagreb Davor Romić Tihomir Jakovina Vedran Mornar Gospodarski klub Pesticidi Dušik Površinske Podzemne vode Gnojiva Nitrati Okvirna direktiva Degradacija Europska komisi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!