Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna politika EU
  • 13.12.2017. 15:25

Usvojena reforma ZPP-a - pravednija poljoprivredna politika EU?

Europski je parlament na svom posljednjem plenarnom zasjedanju u 2017. godini usvojio zakonodavnu rezoluciju kojom poljoprivredna politika Europske unije postaje jednostavnija i pravednija. Što to znači za poljoprivrednike?

Foto: boggy/bigstockphoto.com
  • 614
  • 46
  • 0

Europski je parlament na svojom posljednjem plenarnom zasjedanju u 2017. godini usvojio zakonodavnu rezoluciju kojom poljoprivredna politika Europske unije postaje jednostavnija i pravednija. Usvojena pravila će pojednostaviti poljoprivrednu politiku EU-a, ojačati pregovaračku snagu poljoprivrednika u odnosu na trgovačke lance, te ih bolje opremiti za suočavanje s rizicima. Reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja će stupiti na snagu 2018., usvojena je u utorak, 12. prosinca 2017. s 503 glasa "za", 87 "protiv" i 13 suzdržanih.

"Uredbom Omnibus koja stupa na snagu početkom 2018. prilagodili smo ključne elemente u poljoprivrednoj politici u korist naših poljoprivrednika pružajući im veću fleksibilnost i sigurnost. Mladi poljoprivrednici će po stupanju na snagu Uredbe, a prema shemi potpora mladim poljoprivrednicima, imati pravo na punih pet godina uživanja statusa mladog poljoprivrednika", naglasila je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, članica parlamentarnog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te ambasadorica Kluba zastupnika Europske pučke stranke za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika.

Ojačati pregovaračku moć poljoprivrednika

Nova pravila trebala bi ojačati pregovaračku moć poljoprivrednika dopuštajući svim priznatim poljoprivrednim organizacijama da planiraju proizvodnju i pregovaraju o ugovorima za nabavu robe u ime svojih članova, a da pritom ne krše pravila EU-a o tržišnom natjecanju. Kolektivni pregovori do sada su bili dopušteni samo u nekoliko sektora kao što su mliječni sektor, sektor za maslinovo ulje, govedinu i žitarice.

Poljoprivrednike će se također bolje zaštititi od volatilnosti tržišta i kriza kao što su loši vremenski uvjeti, biljni nametnici ili bolesti životinja. Europska komisija biti će ovlaštena brže reagirati na krize izvanrednim mjerama potpore poljoprivrednicima.

Zemlje članice imat će veću fleksibilnost u definiranju "aktivnog poljoprivrednika", tj. osobe koja ima pravo na EU subvencioniranje poljoprivrednih gospodarstava. Također bi mogle značajno povećati dodatna financijska sredstva, s 25% na 50% njihovih osnovnih plaćanja za prvih 25-90 hektara, za mlade poljoprivrednike, kako bi ih privukli u poljoprivredni sektor, zaključuje se u priopćenju ureda zastupnice Marijane Petir.

Foto: boggy/bigstockphoto.com


Tagovi

Poljoprivreda EU Plenarno zasjedanje Petir Tržište Mladi poljoprivrednici Potpora Kriza


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.