Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farme kuna
  • 05.11.2020. 15:00

Usmrtit će 17 milijuna kuna zbog mutacije Covida - predstavljaju opasnost za cjepivo?

Istraživanja su pokazala da kune u sebi nose mutirani koronavirus koji se može proširiti na ljude i predstavlja prijetnju za buduće cjepivo. Stoga je Danska najavila likvidiranje ovih životinja na svim farmama.

Foto: Depositphotos/Dimanikin (ilustracija)
  • 793
  • 141
  • 0

Više od 17 milijuna kuna na 1.000 farmi u Danskoj bit će usmrćeno nakon što su istraživanja pokazala da u sebi nose mutirani koronavirus koji se može proširiti na ljude.

"Virus je rizik za učinkovitost budućeg cjepiva, a time predstavlja prijetnju za cijeli svijet", izjavila je premijerka Mette Frederiksen na konferenciji za medije.

Na dvije farme kuna u Nizozemskoj otkriven koronavirus

Naime, znanstvenici su pronašli slične stanice virusa kod ljudi i kuna, a one pokazuju smanjeni otpor na antitijela i potencijalno umanjuju učinkovitost budućih cjepiva protiv koronavirusa koja se upravo razvijaju u svijetu.  

Otkriće mutiranih stanica koronavirusa Danci su podijelili i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te Europskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti.

Prenijele zarazu i na ljude

Inače, Danska je najveći uzgajivač ovih životinja, a zaraza se proširila na 207 farmi i to uglavnom na sjeveru poluotoka Jutlanda. Virusom se zarazilo i 12 ljudi.

Premijerka je rekla da će u ubijanje biti uključena vojska i policija kako bi ih likvidirali na svim danskim farmama.

Tamošnje su vlasti i uzgajivači već ranije eutanazirali određen broj, u pokušaju zaustavljanja širenja SARS-CoV-2, a slično su sa zaraženim kunama učinile Nizozemska i Španjolska.

Koronavirus desetkovao farme kuna: Španjolska usmrtila 93.000 ovih životinja

Podsjećamo, Španjolska je u srpnju usmrtila oko 100.000 ovih životinja nakon što su slučajevi otkriveni na farmi u provinciji Aragón, a deseci tisuća ubijeni su u Nizozemskoj nakon izbijanja na tamošnjim farmama.

Kako piše theguardian, danski je ministar zdravstva rekao kako je utvrđeno da oko polovice od 783 zaražene osobe na sjeveru zemlje, u kojoj živi velik broj uzgajivača ovih krznenih životinja, ima infekcije koje potječu s farmi.

Farme će izgubiti oko 400 milijuna eura?

Finski aukcionar krzna, Magnus Ljung  je procijenio da je vrijednost populacije kuna ove godine u Danskoj između 350 i 400 milijuna eura.

"Ono što stvarno moramo učiniti je u potpunosti ukinuti njihov uzgoj i prekvalificirati farmere", rekla je Birgitte Damm, savjetnica za politike i veterinarka iz Organizacije za zaštitu životinja u Danskoj.

"Iako nije zabrana uzgoja radi krzna, ovaj potez signalizira kraj patnji za milijune životinja zatvorenih u male žičane kaveze samo u svrhu trivijalne mode koja nikome nije potrebna“, izjavila je dr. Joanna Swabe, viša direktorica javnih poslova iz vodeće svjetske organizacije za zaštitu životinja, Humane Society International. Dodala je i da pohvaljuje premijerku na odluci da poduzme tako važan korak za zaštitu građana.

Ovu je odluku na svom Facebook profilu komentirao i ugledni znanstvenik Igor Rudan. Navodi kako prvi izvještaji danskih epidemiologa govore o njihovoj velikoj zabrinutosti, jer nova varijanta virusa navodno oslabljuje proizvodnju protutijela, iako im još nije jasno kako pa će trebati pričekati njihove izvještaje. 

"Dok širenje među ljudima nastojimo kontrolirati i stalno proučavati mutacije koje se nakupljaju tijekom pandemije, nikome nije drago doznati da se on nekontrolirano širi i među milijunima jedinki neke druge vrste, pa zatim može ponovo skočiti natrag na nas. To čini gripa, pa zato svake godine iznova čekamo kakva će nas nova varijanta virusa gripe snaći", navodi Rudan. 

"Novi je virus, očito, pronašao još jedan prirodni rezervoar u kojem će moći mutirati, pa nas zatim opet napadati novim varijantama. To, nažalost, za nas nije dobra vijest, a još je gora za kanadske kune", zaključio je.


Tagovi

Kune Danska Zaraza Usmrćivanje Mette Frederiksen Covid-19 Igor Rudan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.