Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Certificirani proizvođači
  • 06.07.2014. 10:15

Uručeni certifikati "Proizvodi hrvatskog seljaka"

Certifikat je dokaz da su poljoprivredni proizvodi, koje zakupci prodaju na tržnici, isključivo njihovi proizvodi, iz njihovih vrtova i oranica.

  • 260
  • 42
  • 0

Četrdeset petorici poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode prodaju na bjelovarskoj tržnici, svečano je uručen certifikat "Proizvodi hrvatskog seljaka" za 2014. godinu. Certifikat je dokaz da su poljoprivredni proizvodi, koje zakupci prodaju na tržnici, isključivo njihovi proizvodi, iz njihovih vrtova i oranica.

Proizvođači prodaju svoje proizvode na tržnici

"Certificiranje i recertificiranje je kontinuirani proces i mi očekujemo da ćemo u proljeće iduće godine imati nove certificirane OPG-e. Certifikate je odobrila komisija sastavljena od predstavnika Grada Bjelovara, tvrtke Komunalac d.o.o. Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorske županije, i Savjetodavne službe Bjelovarsko-bilogorske županije", objasnila je Sonja Novak, pročelnica Upravnog odbora za gospodarstvo Grada Bjelovara.

Prošle godine, kada se Bjelovar uključio u projekt, bilo je 48 proizvođača od kojih je 42 ove godine prošlo proces obnavljanja certifikata, a oznaku je dobilo i troje novih OPG-a.

"Dodjela certifikata dokazuje da se pravi, domaći proizvod sve više cijeni među potrošačima. Posljedica je to našeg kontinuiranog ulaganja u razvoj poljoprivrede, gotovo pet milijuna kuna godišnje u 30 programa", rekao je gradonačelnik Bjelovara Anton Korošec.

Najbolja i najzdravija hrana u Europi

Dodjela certifikata

Ravnatelj Savjetodavne službe Republike Hrvatske, Hrvoje Horvat, dodjelu certifikata smatra izuzetno važnom jer jasno označeni i kupcu prepoznatljivi proizvod dobiva prodajno mjesto. "Izazov da se proizvede što kvalitetniji proizvod u optimalnoj količini je velik, jer poljoprivreda je vrlo kompleksan i zahtjevan posao. Ona zahtijeva stalno usavršavanje, ulaganja, ogroman rad i trud. Uz sve to tu je i stalan rizik sve češćih klimatskih nepogoda kojima se moramo prilagođavati znanjem. Dolazak kupca je dovršetak proizvodnog ciklusa i povratak svega uloženog, čime poljoprivrednici nisu uvijek bili zadovoljni zbog uvjeta koje nude otkupljivači i industrija", rekao je Horvat i ocijenio da hrvatski poljoprivrednici spadaju među proizvođače koji proizvode najbolju i najzdraviju hranu u Europi.

Nagrađeni proizvođači

Uz kvalitetu koju imaju, važno je nastaviti sve aktivnosti da se proizvede što kvalitetnija hrana. "Uz stalno usavršavanje i udruživanje, kako bi smanjili ulazne troškove, važno mjesto u budućnosti ima i ova inicijativa", dodao je Horvat.

Ako si uzoran proizvođač, uvjete nije teško ispuniti!

Jedan od onih koji su obnovili certifiakt je Đuro Piskor koji se bavi ekološkom proizvodnjom povrća. Rekao nam je kako se na bjelovarskoj tržnici, a vjeruje da je tako i na tržnicama ostalih gradova, točno zna tko je prekupac koji se samo deklarira kao proizvođač, a tko stvarno radi u svom vrtu i na svom polju. "Kupci to ne znaju i ne moraju znati. Prolaze pokraj nas i ravno idu k njima po robu koju su oni kupili na zelenoj tržnici ili čak u nekom od trgovačkih centara. Događa se vrlo često da robu na Zelenoj tržnici kupe od nas pa ju vrate u Bjelovar i ovdje prodaju kao svoju. Zato je ovaj projekt hvale vrijedan", kaže Piskor dodavši kako za prave i uzorne proizvođače nije bilo teško ispuniti uvjete koje treba ispuniti kako bi se dobio certifikat.

Projekt Proizvodi hrvatskog seljaka provodi se od 2008. godine u 13 gradova. Približno 600 hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava nositelji su certifikata koje svake godine treba obnavljati.


Tagovi

Certifikati Proizvođači Eko proizvodnja Bjelovar Sonja Novak Anton Korošec Hrvoje Horvat Dodjela certifikata Đuro Piskor


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.