Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ograničenja u proizvodnji
  • 21.01.2014. 16:46

Upitna sudbina dalmatinskog proizvoda

Upitna je sudbina pojedinih dalmatinskih autohtonih proizvoda i seoskog turizma

  • 263
  • 31
  • 0

Ako je Dalmacija prepoznatljiva po dobrom maslinovom ulju i kvalitetnom vinu, ništa manje nije poznata po proizvodnji veoma kvalitetne i tražene dalmatinske rakije lozovače. Da bi se mogla preraditi sva količina dropa od vina i ispekla lozovača, rade mnogi kotlovi, ali se ipak među njima izdvajaju pojedini "majstori zanata" koji, pored veoma kvalitetne obične lozovače proizvode i razne vrste poznate travarice, kao i drugih preparata s okusima lozovače, mediteranskog voća i dalmatinskog meda od ljekovitih trava.

Dalmatinski proizvodi

Oni, osim konzumiranjem kroz grlo, mogu oblozima ili masiranjem poslužiti u medicinske svrhe, za saniranje ili ublažavanje raznih bolesti. Ulaskom u EU stigla su i nova pravila, a s njima i nove zakonske odredbe, kojima je ograničena količina proizvodnje, što je uvjetovalo da se sve manje proizvode. Time je došla i prijetnja da će se morati zatvoriti vrata tih malih "tvornica napitaka za dušu". Najveći problem je što je zakonski ograničena u domaćinstvu proizvodnja rakije loze na 50, pa čak i na 20 litara. Kako je loza temelj za proizvodnju raznih napitaka kao što su razne travarice, medovače, orahovica, višnjevac i niz drugih napitaka, a koji služe za počastiti goste prilikom dolaska i li odlaska te kao poklon gostima koji se češće vraćaju. Takvi specijaliteti se dosta konzumiraju prigodom pojedinih blagdana, a proizvedeni su isključivo od dropa koji u obiteljima ostaje nakon prerade vina. Ako znamo da je u Dalmaciji vinograd ono što su u Slavoniji žitna polja, onda je jasno i da se proizvode veće količine vina koje se tijekom godine konzumiraju u obiteljima. Količine dropa su također veće i prema novom zakonu trebalo bi ga bacati ili platiti porez koji dalmatinski težeci nisu nikada plaćali, a nisu mnogi niti u stanju.

Maslinovo ulje Učeničke zadruge OŠ Slatine

Jedina je mogućnost da se samo kao autohtoni suvenir može plasirati, ali i za to treba stvoriti uvjete koje oni sami nisu u stanju. Ovi domaći proizvodi su nezamjenjiv i vrlo tražen dio ponude u dalmatinskom turizmu. Posebno kod privatnih iznajmljivača smještaja koji njima časte svoje goste, želeći im dobrodošlicu, a i s tim proizvodima ih ispraćaju sa željom da se ponovno vrate. Koliko mi u Hrvatskoj imamo raznih proizvoda o kojima žitelji Europe mogu samo sanjati, no ako ne pronađemo na vrijeme način kako da ih plasiramo, ostat će i za nas samo uspomena na neka vremena kada smo guštali u tim, ničim zamjenjivim, specijalitetima za srce i dušu. Da se to dogodi, bilo bi doista tužno i velika greška jer su gosti koji dolaze više godina na njih naučili, hvale ih i traže. Na nama je da uradimo sve kako bi svoje goste što bolje ugostili kako bi se rado ponovno vratili.


Tagovi

Proizvodi Autohtoni suvenir Ograničenje proizvodnje Lozovača Turizam Vinograd Travarica Zakonska odredba Maslinovo ulje


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.