Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespilotna prskalica
  • 16.03.2023. 18:00

Univerzalni dron: Dnevno može tretirati usjeve na 16 ha

Može primijeniti razna sredstva tijekom svih godišnjih doba, i onda kada mehanizacija ne može ući u polje zbog povećane vlažnosti tla ili visine usjeva

Foto: Guardian Agriculture
  • 1.329
  • 118
  • 0

Dron Guardian SC1 se može pohvaliti spremnikom od 76 l, a dnevno može obraditi maksimalno 16 ha. Velika bespilotna letjelica za tretiranje poljoprivrednih usjeva je proizvod američke tvrtke Guardian Agriculture koja je pokrenula posao 2017. godine.

Tada su predstavili svoj prvi električni model pod nazivom Alpha, a već sljedeće godine i Betu koja je postala pravi gigant, sa 4 horizontalna propelera od 210 centimetara i spremnikom od 193 litara. Međutim, pokazalo se da je to preveliko za potrebe tržišta, ali i da čisto električni poljoprivredni dronovi zapravo nemaju ograničenja u veličini. No, kako komentiraju, činjenica je da s manjim uređajem možete okretnije i preciznije manevrirati.

Zato su u 2019. na tržište izbacili model EVA koji je namjenski dizajniran za ratarske kulture.

Krenule prednarudžbe u SAD

Prototip Guardian SC1 stvoren 2020. godine dobio je sve certifikate, a 2021. je održana prezentacija modela pripremljenog za serijsku proizvodnju. Sada je dostupan za prednarudžbe na američkom tržištu, a planiraju do kraja ove godine isporučiti 500 komada.

Našao je svoju primjenu u zaštiti vinograda, voćnjaka, ratarskih kultura, posebno kukuruza i povrća.

Njegova praktičnost se ogleda u tome što se može koristiti kod primjene fungicida, insekticida, herbicida, folijarnih gnojiva, biostimulatora. U planu je sa stražnje strane postaviti dodatak koji će omogućiti i primjenu granuliranog gnojiva.

Tretiranje bez ograničenja

Ovo je bespilotna, autonomna prskalica visokih performansi i jednostavna za rukovanje. Ima GPS i drugu potrebnu opremu što joj osigurava visoku preciznost. Može tretirati razne vrste usjeva tijekom svih godišnjih doba bez ograničenja poput drugih prskalica na zemlji. Znači da može primijeniti sredstva kada mehanizacija ne može ući u polje zbog povećane vlažnosti tla ili zbog visine usjeva. Odlikuje se dizajnom koji podsjeća na klasičan traktor. Tijekom pet godina testiran je na poljima u Floridi, Idaho-u, Teksasu, Kaliforniji.

Njegove dimenzije su 3,66 x 3,66 m. Propeleri su dugi 1,8 m, a pokreće ih motor od 40 KS. Širina preklopne grane je 4,87 m, a maksimalna radna širina 6 m. Vrlo se lako transportira na platformi kamiona. Opremljen je baterijom od 9,1 kWh koja se može napuniti za 3 h. Ima kameru i LED farove.


Tagovi

Dron Zaštita bilja Prskalica Precizna poljoprivreda Autonomna prskalica Tretiranje usjeva Univerzalni dron


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]