Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Integrirane potpore
  • 17.11.2015. 08:25

Umjesto integrirane potpore - IAKS, Mjera 10 i 11!

Podsjećamo da za dosadašnje površine pod integriranom proizvodnjom, korisnici podnesu jedinstveni zahtjev za neku od potpora u okviru Programa ruralnog razvoja od 1. ožujka 2016.

Foto: depositphotos.com, jovanjaric
  • 1.178
  • 140
  • 0

2015. je zadnja godina plaćanja dodatne novčane potpore za provođenje mjere integrirane poljoprivredne proizvodnje!

Na žalost svih poljoprivrednika koji su do sada dobivali dodatne novčane potpore za provođenje integrirane poljoprivredne proizvodnje, te potpore se od 2016. godine ukidaju. Zadnja godina za koju će se isplatiti je 2015. godina.

EK ukinula integrirane potpore

Prilikom nedavnog usvajanja Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020., Ministarstvo poljoprivrede je predložilo nastavak provedbe potpore integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji u Republici Hrvatskoj u sklopu Mjere 10, Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, ali Europska komisija je bila nepopustljiva i izbacila je tu potporu iz odobrene verzije Programa.

Kraj integrirane proizvodnje?

Dodatnu novčanu potporu za integriranu poljoprivrednu proizvodnju Europska komisija nije dozvolila nijednoj članici Europske unije, jer se kriteriji integrirane proizvodnje preklapaju s zahtjevima Direktive 2009/128/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida.

585 poljoprivrednika podnijelo zahtjev za integrirane potpore u 2015.

Protekle tri godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji (2013, 2014 i 2015.) su bile izuzetak u kojem je bilo dozvoljeno provođenje mjere u Hrvatskoj, jer su se sukladno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, mjere potpore koje su se provodile u Hrvatskoj prije dana pristupanja i koje su se smatrale postojećim potporama, mogle nastaviti provoditi tri godine od datuma pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

U 2015. godini zahtjev za plaćanje za mjeru integrirane poljoprivredne proizvodnje je podnijelo ukupno 585 poljoprivrednika za ukupno 10.0473 ha, s prosječnom površinom po gospodarstvu od 171,75 ha.

IAKS, Mjera 10 i 11 od 1. ožujka 2016.

Imajući u vidu da od 2016. godine neće postojati mjera potpore integrirane poljoprivredne proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede preporuča dosadašnjim korisnicima mjere da od 1. ožujka 2016. godine, za dosadašnje površine pod integriranom proizvodnjom, podnesu jedinstveni zahtjev za neku od potpora u okviru Programa ruralnog razvoja 2014-2020, tj. za neku od operacija u sklopu IAKS mjere ruralnog razvoja, Mjere 10, Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene ili za Mjeru 11, Ekološki uzgoj.

Ukupno je za programsko razdoblje 2014.-2020 za Mjeru 10, Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene osigurano 138,8 milijuna eura, a za Mjeru 11, Ekološki uzgoj 128,3 milijuna eura. Neće biti proveden klasični natječaj, nego se podnosi zahtjev za plaćanje na Jedinstvenom zahtjevu za plaćanje, zajedno sa zahtjevom za osnovnim plaćanjem po površini.

Podsjećamo da su iste površine istovremeno prihvatljive i za osnovno plaćanje i za zeleno plaćanje.

Foto: depositphotos.com, jovanjaric


Tagovi

Integrirane potpore IAKS Mjera 10 Mjera 11


Autor

Mak Ban

Više [+]

Karlo je diplomirani agronom i djelatnik u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Stručnjak je za Zajedničku poljoprivednu politiku, potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ARKOD, višestruku sukladnost, kontrolu na terenu, ozelenjavanje, agrookolišne mjere.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]