• Deve u Rusiji
  • 03.08.2020. 15:00

Umirovljenik pustio 80 deva, gladne životinje poharale polja i voćnjake u čak tri sela

Ako pogledate životinju u oči ona vas počne naganjati i morate bježati, kažu mještani čije su polja i voćnjake poharale deve koje je bivši vlasnik pustio na slobodu. On tvrdi da su si sami krivi, a reakcije vlasti na žalbe poljoprivrednika gotovo da i nema.

Foto: Depositphotos/stefano.zaccaria1704.gmail.com
  • 265
  • 22
  • 0

Umirovljenik iz južne ruske regije Astrahan prouzrokovao je pustoš u tri lokalna sela nakon što je na slobodu pustio svoje krdo od 80 deva za koje se više ne može brinuti, prenosi BBC.

Stanovnici Oranzherea, Fyodorovka i Ninkova kažu kako životinje ovog 83-godišnjeg Rusa Jurija Serebjakova haraju njihovim poljima i voćnjacima u potrazi za hranom. "To nas sprječava da napuštamo svoje domove i pustimo djecu van na igranje", rekla je čelnica lokalne četvrti Natalya Butuzova.

Stanovnici su prvo privukli pažnju na društvenim mrežama, a potom su pisali lokalnim vlastima. Kada nije bilo reakcije, podnijeli su žalbu regionalnoj vladi u nadi da će se ovo zaustaviti.

Ljudi u strahu jer je krdo sve agresivnije

"Od novih okota u proljeće krdo je postalo vrlo agresivno", tvrde stanovnici. "Ako pogledate životinju u oči ona vas počne naganjati i morate bježati", rekla je Jelena Bakhtemjeva. 

Kaže i da su deve rušile ograde dok su se hranile voćem u vrtovima, a na nekim kućama su čak prekinule dovod plina i vode jer su oštetile cijevi.

Mještani tvrde da uništavaju i nadgrobne spomenike, a oni najhrabriji stanovnici danonoćno dežuraju i brane svoje voćnjake od ovih životinja.

Vlasnik odlučno odbacuje krivnju

Njihov vlasnik, nakon što ih je uzgajao 25 godina, odlučio ih je pustiti na slobodu kada je shvatio da se više ne može brinuti za njih. Međutim, odlučno odbacuje krivnju za štetu i poručuje stanovnicima sela da su sami krivi jer im u okolici raste obilje mahunarki koje su njima omiljena hrana.

Također, tvrdi i da one nisu krive ni za oštećene ograde i plinovode jer cijevi nisu smjele biti izgrađene tako blizu tla, a za ograde kaže da nisu dovoljno čvrste.

Lokalna vlast tvrdi da je do sada izdala šest novčanih kazni vlasniku u ukupnom iznosu od oko tisuću kuna, no on ih ignorira.


Tagovi

Deve Rusija Jurij Serebjakov Selo


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako je krenulo dobro je i ispalo :)