Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 08.02.2016. 07:30

Ukinite pogodovanje pa će novca biti za sve!

Za podmjeru primarna poljoprivredna proizvodnja kandidirano je 939 projekata, a blagoslov Agencije dobilo je 212 projekata koji dijele 862 milijuna. Natječaj je iznjedrio brojne apsurde, investicije su i dalje na čekanju pa ne čudi eksplozija nezadovoljstva među OPG-ima.

Foto: auremar/bigstock.com
  • 1.288
  • 270
  • 0

Male poljoprivrednike najviše smetaju fiktivne povezane tvrtke koje bildaju bodove za velike igrače.

Novog ministra poljoprivrede Davora Romića dočekalo je mnogo vrućih krumpira, a među njima posebno vrije oko raspodjele 1,4 milijarde kuna potpora iz Programa ruralnog razvoja za prvi natječaj za Mjeru 4.

Prema podacima APPRRR, Agencije za plaćanja u poljoprivredi za podmjere povećanje dodane vrijenosti i zbrinjavanje gnojiva odluke o isplati dobila su 92 projekta ukupno vrijedna 433 milijuna kuna (stigla 173 zahtjeva, za raspodjelu bilo namijenjeno 496 milijuna), no korisnicima je isplaćeno tek 1,4 milijuna kuna.

Eksplozija nezadovoljstva OPG-a

Za podmjeru primarna poljoprivredna proizvodnja kandidirano je 939 projekata, objavljena je radna lista svih zahtjeva, a blagoslov Agencije dobilo je 212 projekata koji dijele 862 milijuna. Natječaj je zaključen još 15. travnja, iznjedrio je brojne apsurde, investicije su i dalje na čekanju pa ne čudi eksplozija nezadovoljstva, posebice među obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) koja od Romića zahtijevaju ili temeljitu reviziju ili poništenje natječaja.

Programirana raspodjela, tvrde, iz igre je izbacila mala i srednja gospodarstva koja su stup održiva razvoja ruralnih područja i zaustavljanja depopulacije. Nakon što je najbrojnija Udruga OPG-a Život javno upozorila i ministra Romića i premijera Tihomira Oreškovića na kršenje zakona i ustava u izboru projekata, sve brojniji i glasniji su zahtjevi za ministrovom intervencijom.

Poništenje fiktivnih povezivanja tvrtki

Rodoljub Džakula, doktor je veterine i bavi se ekološkim stočarstvom. Lani je bio u užem izboru za najbolji OPG u RH, njegov je projekt Agencija ocijenila sa 50 od mogućih 100 bodova i zapeo je na 715 mjestu ljestvice. Iako potporu nije dobio, poništenje natječaja, veli, nije najbolje rješenje. Zalaže se za poništenje fiktivnih povezivanja tvrtki koja su napuhala bodove i reviziju svih potpora većih od milijun kuna.

"Natječaj revidirati na način da se izbace veliki igrači poput Žita, Osatine, Agrokora, Širjana i sa njima povezanih tvrtki. Tim potezom crta se pomiče i novca ima za čak 980 projekata" uvjeren je ratar Stjepan Novoselec koji za nove investicije nije dobio očekivanih 1,4 milijuna kuna.

1,4 milijarde kuna raspoloživo za prvi natječaj za Mjeru 4 iz ruralnog programa.

Voćar Robert Hadžić podsjeća da je Europska komisija smatrala kako su potpore od 5 milijuna eura previsoke za ruralni program RH.

Kriteriji malih i srednjih poduzeća

I on misli da treba maknuti sve umjetno povezane tvrtke koje su pokupile najviše potpora i striktno se držati kriterija malih i srednjih poduzeća. Viktor Pfeifer ocjenjuje da će, opstane li najavljena raspodjela, "program ruralnog razvoja postati poput privatizacijske pljačke, osim nekoliko velikih, bit će uništeni svi ostali poljoprivrednici, i srednji i mali."

Konzultant Kristijan Mavrek kroz SAPARD i IPARD klijentima je izborio 120 milijuna kuna. Mislio je, kaže, da je ispekao zanat, no ostao je šokiran rastezljivim kriterijima za Mjeru 4. Ministru poručuje neka odmah stopira odluke o isplati i žurno pokrene izmjene jer ih dopušta aktualni Pravilnik. Potporu u Mjeri 4 treba spustiti sa 90 na 50% od iznosa investicije, maksimalno do dva milijuna eura, što omogućuje potpore za čak 900 projekata.

Autor: Božica Babić, Foto: auremar/bigstock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Kristijan Mavrek SAPARD IPARD Europska komisija Robert Hadžić Mjera 4 Davor Romić APPRRR Rodoljub Džakula

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]