Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštena trgovačka praksa
  • 12.08.2016. 19:00

Ugroženi svi, od malih proizvođača do Todorića!

"Moja proizvođačka cijena litre mlijeka je 3,20 kuna, a otkupna cijena je 2.30 kuna. Radim s gubitkom. Damping cijena ne ugrožava samo nas. Ugroženi su i naši prerađivači pa čak i domaći trgovački lanci poput Todorićevog", kaže predsjednik Udruge Život Antun Laslo.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 5.655
  • 665
  • 0

"Moja proizvođačka cijena litre mlijeka je 3,20 kuna, a otkupna cijena je 2.30 kuna. Radim s gubitkom. Damping cijena ne ugrožava samo nas. Ugroženi su i naši prerađivači pa čak i domaći trgovačkim lanci poput Todorićevog", kaže predsjednik Udruge Život Antun Laslo.

Prednosti vidimo u ograničavanju prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji ili ispod nabavne cijene uključujući i troškove poreza na dodanu vrijednost. Samo ovaj mali segment bi vrlo značajno utjecao na povoljniji položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača na tržištu, kažu u Ministarstvu.

Damping cijena sve više u centru javnosti

"Ostajem pri svojoj odluci da prodam goveda, napustim posao s kojim se moja obitelj bavi već četiri desetljeća i djecu odgovorim od toga da se bave poljoprivredom. Trebalo bi se nešto drastično promijneiti da promjenim svoje mišljenje", kazao je predsjednik Udruge Život Antun Laslo. Laslova izjava na ovu temu dana je nedavno javno u Slavonskom Brodu, a nije jedini koji razmišlja u ovom pravcu.

Cijene mlijeka u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj

Dokaz je to kako je domaćim poljoprivrednim proizvođačima prekipjelo te da dalje više ne mog izdržati raditi u sustavu koji je formiran tako da oni gube. Starija generacija će još izdržati neko vrijeme, najviše do mirovine, ali ne žele da njihova djeca ostanu u blatu u kojem se oni sada nalaze.

Udruga Život nedavno je poslala još jedno upozorenje na dampinške cijene koje vladaju na hrvatskom tržištu prehrambenih proizvoda, a koje posredno utječu na cijenu sirovine za proizvodnju hrane. Konkretne brojke su sljedeće - mlijeko se u hrvatskoj prodaje ispod 3 kune u litri, Sloveniji je četiri, a u Austriji 5,6 kuna.

Grafika Udruge Život prikazuje damping cijena u Hrvatskoj

"Oni na naše tržište prevaljuju viškove koje ne mogu prodati u svojim zemljama. To su veliki trgovački lanci koji mogu podnjeti da u neki državama posluju s minusom jer su u drugima u plusu", kaže Laslo:

"Ova praksa utječe na našu otkupnu cijenu mlijeka. Moja proizvođačka cijena litre mlijeka je 3,20 kuna, a otkupna cijena je 2.30 kuna. Radim s gubitkom. Damping cijena ne ugrožava samo nas. Ugroženi su i naši prerađivači pa čak i domaći trgovačkim lanci poput Todorićevog", kaže Laslo.

Potez iz Ministarstva

U Ministarstvu poljoprivrede svjesni su situacije na terenu. Ministar Romić je već na samom početku svog mandata najavio kako planira stati na kraj nepoštenoj praksi i zaštititi proizvođače, pri tom ocjenjujući kako su oni u cijelom lancu najosjetljiviji. Ministrov odgovor je Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi na čijem se nacrtu radi. Njegov cilj je predlaganja propisa koji bi na zadovoljavajući način bio primjenjiv u praksi i koji bi po prvi puta regulirao trgovačke odnose u lancu opskrbe hranom.

Zakonom će se sankcionirati pojave nepoštenih trgovačkih praksi pri čemu jedna strana neće moći nepropisno ili nepošteno prebaciti svoje troškove ili poduzetničke rizike na drugu stranu. Zatim, jedna strane neće moći jednostrano ili retroaktivno mijenjati ugovor osim ako je to ugovorom izričito dopušteno, te neće moći nepošteno raskinuti ugovorni odnos.

"Prednosti vidimo u ograničavanju prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji ili ispod nabavne cijene uključujući i troškove poreza na dodanu vrijednost. Samo ovaj mali segment bi vrlo značajno utjecao na povoljniji položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača na tržištu", kako stoji u dopisu iz Ministarstva.

Cilj ovog zakona je urediti tržište i spriječiti zloporabe dominantne pozicije u lancu opskrbe hranom koji obuhvaća proizvođače, prerađivače i trgovce. Isto tako, cilj je uspostaviti pravedne trgovačke odnose između svih sudionika lanca opskrbe hranom.

Na začelju EU

Bilo je pokušaja reguliranja ovog segmenta trgovine Zakonom o trgovini, no taj zakon ne definira odnose, obveze, provedbeno tijelo za inspekcijski nadzor kao ni način utvrđivanja prekršaja. Stoga su zadovoljene sve pretpostavke da se ovaj segment tržišta uredi novim zakonom. Možemo reći da je ovo prvi propis koji bi na ovakav način i na ovoj razini regulirao odnose u lancu opskrbe hranom.

"Na žalost, mi smo po ovom pitanju na samom začelju Europske unije jer više od 20 zemalja članica ima Zakon ili barem Kodeks koji regulira ovaj segment trgovine. Nepostojanjem takvog propisa naši su proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u daleko nepovoljnijem položaju od svojih kolega iz ostatka Unije.

Laslo upozorava, a Romić radi Zakon!

Mi se kao Ministarstvo možemo i moramo pobrinuti da našim poljoprivrednim proizvođačima omogućimo jednake uvjete kako bi bili konkurentni na zajedničkom tržištu koje ima više od 500 milijuna potrošača", kažu u Ministartvu.

Agroklub je već pisao o ovom zakonu te je javnost jednim dijelom već upoznata s njim.

"Čitao sam o novom Zakonu. To je početak dobre priče, ali pitanje je hoće li ta priča završiti usvajanjem Zakona i donošenjem pravilnika za njegovu provedbu", komentira Laslo.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Tagovi

Antun Laslo Udruga Život Davor Romić


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]