Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagorci
  • 08.03.2022. 15:20
  • Grad Zagreb, Zagreb

Udruživanjem do tržišta: Četiri OPG-a otvorila trgovinu zdrave hrane

Vrijednost i potencijal zajedničkog nastupa na tržištu OPG-ova iz Zagorja prepoznala je i sufinancirala Europska unija, čulo se na otvaranju trgovine zdrave hrane Zagorci u Zagrebu.

Foto: R.Horvat/M.Petković
  • 444
  • 106
  • 0

Trgovina pod nazivom Zagorci, iza koje stoje četiri OPG-a koja svojim kupcima nudi prirodne i zdrave namirnice iz polja i vrtova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatskog zagorja, otvorena je u središtu Zagreba (Ulica kralja Zvonimira 31).

Ova specijalizirana trgovina, ili po zagorski štacun, duže je vrijeme nastajala kao ideja i vizija njezina vlasnika, Mladena Cesarca iz Oroslavja, točnije iz Stubičke Slatine, najpoznatijeg po proizvodnji visokokvalitetnog 100 postotnog bučinog ulja za koje je osvojio brojne nagrade i zlatne medalje.

Cesarec: Nije svako bučino ulje isto

Uz proizvode s vlastitog OPG-a, koji uključuju toplo i hladno prešano bučino ulje, brašno i koštice od buče, a u novije vrijeme vrhunsko suncokretovo i orahovo ulje te dehidriranu buču za juhu, na policama će se naći i proizvodi još nekoliko lokalnih OPG-ova iz Zagorja, poput OPG-a Vjeran Lež, Pčelarstva Marina i Josip Krog i OPG-a Bedek.

Cesarec kaže da će prva dva mjeseca, do svibnja, raditi on osobno i djevojka mu Dragana u trgovini, kako bi se uvjerili što još treba popraviti u njezinoj ponudi, ali i da mogu educirati potrošače, jer drži da nije, primjerice, svako bučino ulje isto. Inače, svoje proizvode plasirao je dosad putem veleprodaje, što je značilo 80 posto prodaje u velikim trgovačkim centrima, a drži da malim, kvartovskim dućanima, gravitiraju potrošači u krugo do pet kilometara. 

Zaprežna kola u trgovini

Supružnici Nikolina i Vjeran Lež iz Zaboka predstavili su svoje prirodne sokove od plodova jabuke i haskapa koje ekološki uzgajaju. Haskap, poznatiji kao mayberry ili sibirska borovnica, kaže Lež, podrijetlom je iz pokrajine Kamčatke, a plodovi su iznimno bogati kalijem, željezom i vitaminom C zbog čega su vrlo traženi i djelotvorni protiv slabokrvnosti te za jačanje imuniteta.

Predstavljeni su i nagrađivani zagorski medari; Pčelarstvo Marina i Josip Krog, čiji je med nekoliko puta proglašen najboljim bagremovim medom u Hrvatskoj. No, sada u ponudi nemaju bagremov jer je prošle godine izostala njegova paša, ali imaju amorfin koji je najbliže bagremu te lipov, suncokretov, šumski...

Tu su su i domaći proizvodi OPG-a Bedek, koji nudi više vrsta brašna i zobene pahuljice. Cilj ovog projekta, ističe Cesarec, čiju je vrijednost i potencijal prepoznala i sufinancirala Europska unija, njihov je zajednički nastup na tržištu, odnosno plasirati sve ono najbolje što Zagorje ima u Zagreb.

Sezonska ponuda voća i povrća

Lež nam je otkrio da su dosad svaki petak na četiri lokacije u Zagrebu, nakon prethodne narudžbe, dostavljali svoje proizvode, što je funkcioniralo, ali trgovinu drži korakom naprijed.

Kako se čulo, ponuda domaćih namirnica iz plodnih zagorskih polja i vrtova s vremenom će se i dodatno obogaćivati, posebice kada je riječ o sezonskom voću i povrću, a ovdje će većinu proizvoda kupci imati prilike i kušati.

Uz maloprodaju i veleprodaju, u trgovini Zagorci opskrbljivat će se restorani i hoteli, dok tvrtke za svoje poslovne partnere mogu odabrati odgovarajuće poklon pakete, a proizvodi će se putem dostavljati i na kućni prag.

Dio onoga što kupce čeka 

Inače, novootvorena trgovina zdrave hrane pomno je osmišljena i uređena u rustikalnom stilu, u čemu su sudjelovali sami proizvođači, pa tako imaju, između ostalog, zaprežna kola u trgovini. Namještaj je izrađen od prirodnih materijala poput drveta, a prostor ukrašen mnoštvom zgodnih detalja koji podsjećaju na prizore iz seoskog života te se u njemu već pri ulasku osjeća onaj pravi zagorski štih. 


Fotoprilog


Tagovi

Zagorci Udruživanje Mladen Cesarec Nikolina i Vjeran Lež Marina i Josip Krog OPG Bedek


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]