Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna politika
  • 20.08.2013.

Udruživanje jedini opstanak poljoprivrede

Udruživanje poljoprivrednih privatnih tvrtki iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH znači opsatanak poljoprivredne proizvodnje

Foto: RGBStock.com
  • 525
  • 27
  • 0

Prema mišljenju Damira Navotnya proces udruživanja velikih poljoprivrednih privatnih tvrtki iz susjednih zemalja, nužan je za opstanak poljoprivrede.

Proces udruživanja trebale bi iskoristiti poljoprivredne tvrtke iz Slavonije i Vojvodine, kako bi stekle uvjete da podignu produktivnost, te da konkuriraju na europskom i svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Hrvatski i srpski poljoprivrednici do sada su uglavnom orijentirani na proizvodnju pšenice, kukuruza, soje i drugih ratarskih kultura, imajući u vidu da se ti proizvodi uzgajaju mahom na malim poljoprivrednim površinama, te da taj daju nizak financijski učinak, pa otuda i trenutni prosvjedi hrvatskih poljoprivrednikaka koji nisu zadovoljni razinom potpora, a ni otkupnom cijenom pšenice.

U razvijenim zemljama poljoprivrednici uzgajaju ratarske kulture na znatno većim površinama uz pomoć modernizirane poljoprivredne mehanizacije, a time raste i dobit poljoprivrednika.

Hrvatska vlada ulagala je u prosjeku oko pola milijarde eura u poljoprivredni proračun zemlje, a ni to nije pomoglo razvoju hrvatskog agrara.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Poljoprivredna politika Udruživanje Damir Novotny Otkupna cijena