• Udruga Život
  • 30.01.2016. 10:25

Udruga Život novom ministru: poništite natječaj!

Udruga OPGH Život je jučer Ministru poljoprivrede odaslala prijedlog za poništenje natječaja iz Programa ruralnog razvoja!

Foto: pixabay.com
  • 1.648
  • 340
  • 0

Udruga OPGH Život je jučer odaslala dopis Ministru poljoprivrede, svojem članstvu i medijima, sa Prijedlogom da se poništi natječaj za Mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja RH. U dopisu, čije dijelove donosimo u prilogu ovog posta, dotakli su se određenih primjera, ali i snažnih argumenata za svoj prijedlog.

Od svog osnutka, Udruga OPGH Život kao temeljni cilj svog djelovanja ima stvaranje organiziranog sustava poljoprivredne proizvodnje u okviru kojega će obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo biti prepoznato kao temeljni čimbenik budućeg razvoja cjelokupne poljoprivredne proizvodnje. "Jedino kroz tako definirani i stvoreni sustav moguće je ostvariti boljitak naših poljoprivrednika, o(p)stanak ljudi na selu, očuvanje tradicijskog i kulturološkog identiteta, vraćanje dostojanstva poljoprivredniku te stvaranje prehrambene neovisnosti kao istinskog jamca budućnosti naše zajednice", ističu još od osnivanja u udruzi.

Protuustavne i nezakonite radnje prošle Vlade

Razlog ovog obraćanja, kažu, stoji u činjenici da je u zadnjoj godini mandata prošle Vlade napravljeno niz nezakonitih, protuustavnih i protupravnih radnji te je doneseno niz odluka koje su bile na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a samim time i na štetu Republike Hrvatske i njene poljoprivrede u cjelini. Posebno se osvrću na natječaj o korištenju sredstava iz fondova Europske unije za ruralni razvoj, Mjera 4, koji je bio raspisan u travnju mjesecu 2015. godine.

Natječaj iz Mjere 4 treba poništiti

Stav Udruge Život je da se taj natječaj treba bezuvjetno poništiti, također da se kod budućih natječaja obrati pozornost na kriterije istih. Navode i četiri konkretne činjenice koje naglašavaju opravdanost zahtjeva za poništenjem natječaja, uz mnoge druge.

  • Kriterij Natječaja iz veljače 2015, mijenjao se službenim Naputkom donesenim u Ministarstvu nakon zaključenja Natječaja (15.4.2015).

Naime, Pravilnikom i Natječajnom dokumentacijom određen je kriterij da podnositelj Zahtjeva za potporu može dobiti dodatnih 20% povrata odobrenih troškova/investicije u slučaju da je podnositelj registriran u ekološkoj proizvodnji.

Tajanstveni "Naputak"

"Navodimo slučaj poljoprivrednika čiji je Zahtjev za potporu u listopadu 2015 prema Radnoj listi odobren. Unatoč tome što je on bio prijavljen u ekološkoj proizvodnji, Agencija mu je ukinula pravo na povrata od 20% na ime te proizvodnje. Objašnjenje koje je dobio od APPRRR je da su to ukidanje proveli na temelju Naputka iz Ministarstva kojim se određuje da oni podnositelji koji su se registrirali u eko proizvodnju nakon objave Natječaja, nemaju pravo na taj povrat od 20%.

Važno je napomenuti da tijekom 2 mjeseca, koliko je trajao Natječaj, Agencija nije mijenjala niti Pravilnik, niti Natječajnu dokumentaciju, odnosno, kroz svoja elektronska Pitanja i odgovore nijednom nije dala naznake da se kriterij za eko proizvođače promijenio i da proizvođači registrirani u ekološkoj proizvodnji, nakon objave natječaja, ne mogu računati na dodatnih 20% povrata.

U telefonskom kontaktu sa odgovornom osobom iz APPRRR potvrđeno nam je da je odluka APPRRR za gore navedenog poljoprivrednika donesena na temelju Naputka, a ne izvornog Pravilnika i Natječajne dokumentacije. Na Okruglom stolu koji je organizirao Gospodarski List (16.12.2015) postavljeno je pitanje Pomoćnici ministra poljoprivrede za ruralni razvoj i ravnatelju APPRRR, koje su to zakonske/pravne osnove (Hrvatske ili EU) prema kojima se može mijenjati kriterij Natječaja nakon njegovog zaključenja, koristeći se naknadno donesenim Naputkom.

Odgovor Pomoćnice ministra i Ravnatelja Agencije bio je da nisu upoznati sa postojanjem takvog Naputka! Od onda do danas se donose Rješenja u kojima APPRRR navodi isti razlog za umanjenje povrata podnositeljima Zahtjeva. Dokaz da se APPRR koristio postojanjem Naputk“ u donošenju svojih odluka, također se može naći i u službenim Rješenjima i Odlukama o odbijanju žalbi", iznose u Udruzi.

Je li APPRRR kršila odredbe Pravilnika za Mjeru 4?

  • APPRRR je kršila odredbe Pravilnika za Mjeru 4

"Prema članku 23 iz Pravilnika, APPRRR je bila dužna tražiti razjašnjena i/ili ispravke za podnesene Zahtjeve. Tijekom Okruglog stola GL-a konzultant jedne razvojne agencije postavio je izravan upit Pomoćnici ministra - zašto se APPRRR nije pridržavala članka 23. stavke 5 iz Pravilnika za Mjeru 4? Odgovor je bio - da je točan navod konzultanta da se nisu pridržavali tog članka i stavka Pravilnika jer su bili preplavljeni brojem zaprimljenih Zahtjeva!", iznose u udruzi.

Kršenje Zakona i Ustava

Dokaz da se APPRRR nije pridržavao Pravilnika po tom članku također se može naći i u službenim Rješenjima i Odlukama o odbijanju žalbi.

  • Kršenje Zakona o pravu na pristup informacijama

"Neobjavljivanje donosenog Naputka na službenim stranicama APPRRR i Ministarstva poljoprivrede predstavlja kršenje Zakona o pravu na pristup informacijama (članci 10 i 12). Na Okruglom stolu koji je organizirao Gospodarski List (16.12.2015) postavljeno je izravno pitanje Pomoćnici ministra poljoprivrede zaduženoj za Ruralni razvoj - zbog čega, u skladu sa Zakonom o pravu pristupa informacijama, MPŠ i APPRRR nisu Naputak (tako važan dokument kojim se mjenjaju prava korisnika) objavili na svojim službenim stranicama? Odgovor Pomoćnice ministra bio je - da je to istina, te da je to propust koji im se dogodio zbog silnog obima posla!"

  • Kršenje Ustava

U prilogu ispod teksta možete pronaći cjeloviti dopis sa svim objašnjenjima.

Foto: pixabay.com


Dokumenti


Tagovi

Udruga Život OPG Prehrambena ovisnost Kršenje Ustava Kriterij natječaja Naputak APPRRR Natječaji


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ne bacaj, recikliraj ;-) https://bit.ly/38TdR2M