Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Ospera
  • 25.05.2019. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Udruga Ospera: Naručuju eko proizvode za kupce i uzgajaju gljive na talogu od kave

Članovi Udruge Ospera već niz godina osmišljavaju projekte kojima doprinose očuvanju okoliša te osiguravaju i poboljšavaju kakvoću življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja. Sada su za svoj rad dobili i Zelenu povelju Osječko-baranjske županije

Foto: Maja Celing Celić
  • 401
  • 30
  • 0

Članovi Udruge Ospera već niz godina osmišljavaju projekte kojima doprinose očuvanju okoliša te osiguravaju i poboljšavaju kakvoću življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja. Jedan od takvih projekata je Solidarna i ekološka tržnica Osijek, na kojoj spajaju lokalne ekološke proizvođače izravno s kupcima. Projekt se zasniva na očuvanju okoliša, cirkularne ekonomije, održivog razvoja i socijalnog poduzetništva. Riječ je isključivo o proizvođačima s ekološkim certifikatom. Još jedan izniman projekt je prikupljanje, čuvanje i multipliciranje starog autohtonog sjemena. Svake godine u veljači "osperaši" organiziraju okupljanje svih zaljubljenika u stare sorte. Sada su za svoj rad Osperaši dobili i Zelenu povelju Osječko-baranjske županije.

"Već šest godina provodimo ovaj projekt Solidarne i ekološke tržnice. Uz njega imamo još dva projekta; Use & Reuse u kojem koristimo otpad od kave da proizvodimo gljive i Festival Bioraznolikosti - događaj u kojem razmjenjujemo stara slavonska sjemenja", rekao je Juraj Bučević iz Udruge Ospera.

Velik odaziv OPG-ova

"Tržnica fukcionira na taj način da želimo povezati ekološke proizvođače s kupcima. Roba je na taj način jeftinija jer čuvamo okoliš i brigu za naše bližnje. Nas par je odlučilo to pokrenuti. Svaki ponedjeljak šaljemo aktualnu ponudu kupcima gdje se od ponedjeljka do srijede može naručiti sve što je u ponudi. Uz to imamo i slobodnu prodaju. Odaziv proizvođača je odličan, imamo veliki broj OPG-ova koji žele sudjelovati, no mi raspoređujemo nekako da svi proizvođači budu zadovoljni.

Nama je bitno da proizvođač ima ekološki certifikat ili da je ušao u prijelazni period za dobivanje ekološkog certifikata. Što se tiče razmjene sjemenja, u Udruzi imamo otprilike 500-600 vrsti razno raznog sjemenja koje raspoređujemo diljem Hrvatske", rekao je Bučević.

Što je Juraj Bučević rekao o daljnim planovima Udruge, saznajte iz videopriloga:


Tagovi

Udruga Ospera Zlatna povelja Festival Bioraznolikosti Ekološka tržnica Use & Reuse


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.