Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Županijska smotra školskih zadruga
  • 28.05.2017. 09:00

Učenici kao mali poljoprivredni poduzetnici

Učenička zadruga "Cucurbita" iz Brestovca ocijenjena je najboljom na ovogodišnjoj smotri. Drugo mjesto zauzela je požeška zadruga "Pčelica", dok je treća bila pleternička zadruga "Neven".

  • 951
  • 58
  • 0

Na trećoj županijskoj smotri, održanoj u organizaciji brestovačke OŠ Dragutina Lermana, devet učeničkih zadruga iz osnovnih i srednjih škola s područja Požeško-slavonske županije izložilo je svoje proizvode. Tako su se u šetališnoj zoni u Požegi mogle vidjeti narodne nošnje, cvijeće, džemovi, ukrasi, skulpture od drveta i ostali proizvodi.

Jedna od zadruga sudionika bila je i "Prilika za sve" iz požeške škole Julija Kempfa, čiji su članovi učenici s većim teškoćama u razvoju starsti od 14. do 21. godine.

Zdravi proizvodi bez konzervansa

"Izlažemo razne pekmeze koje smo kuhali na radionicama u školi. Imamo džemove od šljiva s čokoladom, od kivija s bananom i s jabukom, pekmeze od smokava i druge. To su zdravi proizvodi od eko voća bez konzervansa. Jako smo zadovoljni. Učenici su bili vrijedni. Sve su radili od samog početka. Od guljenja, rezanja voća, miješanja, kuhanja do točenja pekmeza u teglice i na kraju ukrašavanja ovog štanda", rekla je Jelena Guzmić, učiteljica u OŠ Julija Kempfa.

Cucurbita najbolja na smotri

Učenička zadruga "Cucurbita" iz Brestovca ocijenjena je najboljom na ovogodišnjoj smotri. Drugo mjesto zauzela je požeška zadruga "Pčelica", dok je treća bila pleternička zadruga "Neven". Marljive pčelice iz OŠ Antuna Kanižlića djeluju već tri godine u sedam sekcija.

"Svaka sekcija je danas pokazala svoj rad. Dominiraju modelari drveta, ali imamo i cvjećare, mlade kemičare, kreativnu skupinu, dekupaž skupinu i druge. Radili smo na istraživanju rijetkog jestivog i ljekovitog bilja na našem području. Istražili smo stotinjak biljaka i neke će posjetitelji vidjeti prvi put. Jedna takva biljka je gospin plašt ili vrkuta. Vrlo je ljekovita, ali gotovo neprimjetna", rekao je Neven Marković, voditelj učeničke zadruge "Pčelica".

Maja Davidović, voditeljica zadruge "Cucurbita", istaknula je kako su smotre poput ove bitne jer razvijaju dječju ekološku svijest te potiču na očuvanje tradicije, baštine i razvijanje radnih navika.

Prvi koraci u poduzetništvu

"Učenici stječu prve korake u poduzetništvu. Krajnji cilj svake zadruge je da dobiju proizvod koji će prodati i te novce imati za svoj daljnji rad. "Cucurbita" djeluje u šest sekcija. U školi imamo veliku površinu, uređen školski vrt podijeljen na kamenjar, ružičnjak, tradicionalni vrt, jezerce, aromatični vrt i voćnjak. Imamo drvenu sjenicu i polje buča koje obrađujemo u suradnji s OPG-om Grbić", rekla je Maja Davidović.


Tagovi

Jelena Guzmić Školske zadruge


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]