Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša
  • 29.11.2021. 07:30

U Volkswagenu zapošljavaju ovce i magarce

Ovce kontroliraju vegetaciju na zemljištu gdje su postavljene solarne ploče, a magarci imaju ulogu zaštitnika.

Foto: Depositphotos/thaka11
  • 6.422
  • 602
  • 0

Mnogo je radnika potrebno u tvornicama automobila, no čini se kako oni ne moraju nužno biti ljudi. Volkswagenova tvornica Chattanooga u Tennesseeju (SAD) priopćila je da osim 4.000 ljudi trenutno zapošljava i stado od 50 ovaca koje pomažu provedbi novog solarnog projekta kompanije.

Njihov solarni park izgrađen je još 2013. godine i jedan je od najvećih takvih objekata te tvornice. Solarni sustav od 9,5 megavata osigurava do 12,5 posto potreba tvornice za električnom energijom tijekom proizvodnje, s 33.600 solarnih modula raspoređenih na 33 hektara pokraj tvornice.

No, vratimo se mi na ovce. Naime, solarne farme trebaju čvrsto zemljište, što znači da problem predstavlja erozija tla. Kako bi se to spriječilo, uvelike pomaže trava, ali s obzirom na to da nju treba održavati kako ne bi prerasla solarne ploče, tu s ispašom uskaču ovce. Osim toga, istovremeno i gnoje tlo, a za razliku od kosilica, uspijevaju doći do teško dostupnih mjesta.

"Prilagodljiva ispaša učinkovit je i isplativ način kontrole vegetacije i minimiziranja rizika od erozije na solarnim postrojenjima velikih razmjera", pojasnio je Loran Shallenberger, voditelj projekta za regenerativnu energiju tvrtke Silicon Ranch koja upravlja solarnom farmom VW-a na kojoj ovce pasu na površini od 6.000 do 11.000 hektara.

Ovce pasu na površini od 6.000 do 11.000 hektara (Foto: VW)

Shallenberger je dodao da ove životinje održavaju travu niskom kroz ispašu i gaženje, a solarni paneli im pružaju hlad smanjujući toplinskim stres ljeti. "Regenerativna ispaša može pomoći u pružanju važnih ekoloških prednosti, kao i sekundarnom i stabilnom izvoru prihoda za poljoprivrednike", napomenuo je.

Iz Volkswagena navode kako je važno da se za tu ulogu angažiraju samo ovce jer koze, koje bi također mogle održavati travu, imaju tendenciju skakati na solarne panele i žvakati žice. Međutim, one nisu jedine životinje koje imaju svoju zadaću u Chattanoogi. Naime, VW također zapošljava nekoliko magaraca "spasilaca", čija je zadaća da ovce upozoravaju na bilo kakve prijetnje koje stižu iz divljine.


Tagovi

Volkswagen SAD Ovce Ispaša Solarni park Magarci Koze Kosilice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]