Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 23.12.2021. 18:00

U Velikoj Britaniji ubijeno pola milijuna jedinki peradi

Ovo je do sada najveća epidemija ptičje gripe s kojom se bore i zbog čega zahtijevaju hitne mjere.

Foto: Depositphoto/potowizard
  • 177
  • 66
  • 0

Čelnica veterinarske službe Velike Britanije, Christine Middlemiss, upozorila je da uzgajivači peradi i farmeri u toj zemlji riskiraju izgubiti svoja jata peradi i drugih ptica zbog bolesti, ne poduzmu li hitne mjere biološke sigurnosti potrebne za zaustavljanje širenja ptičje gripe.

Od početka studenog do sada je potvrđeno više od 60 slučajeva širom zemlje. FarmingUK naglašava da se u Velikoj Britaniji suočavaju s najvećom epidemijom ove bolesti u povijesti.

Middlemiss je rekla da su glavni izvor zaraze divlje ptice selice: "Registriramo sve veći broj slučajeva ptičje gripe, kako na komercijalnim farmama tako i kod ptica u dvorištima širom zemlje. Mnogi uzgajivači imaju odlične standarde biosigurnosti, ali porast broja slučajeva koje vidimo ukazuje na to da se ne radi dovoljno da se on spriječi", upozorava. 

Uzročnike bolesti donose ptice koje migriraju iz kontinentalne Europe, a ljudi ih lako mogu širiti sa zaraženih farmi na svojoj obući i odjeći. Zbog toga je neophodno da se poštuju pravila o dezinfekciji prilikom napuštanja objekata u kojima je smještena perad.

Uvedene su obavezne mjere smještaja za kokoši, patke, guske i sve druge ptice. Kao rezultat epidemije ubijeno je 500.000 jedinki, jer se sve one moraju uništiti u objektima gdje se  utvrdi zaraza. Kako bi se ublažilo širenje bolesti, prošlog mjeseca su uvedene obavezne mjere smještaja za ove životinje. 

Visoko patogeni H5N1 potvrđen je u objektima u Sjevernom Yorkshireu i Južnom Suffolku nakon niza epidemija na različitim lokacijama koje datiraju od 27. listopada, kada je zabilježen prvi slučaj u toj zemlji. 

Nova epidemija na sjeveru Francuske

Posljednjih dana stižu vijesti o zarazi na farmi pataka u bugarskom mjestu Malak Dol, gdje će biti uništeno njih 7.000, ali i u sjevernoj Francuskoj gdje su trenutno pod istragom još dva moguća slučaja te bolesti. 

Prva epidemija u Francuskoj otkrivena je 26. studenog na farmi peradi na sjeveru zemlje. Prošle zime pojava ove bolesti dovela je do toga da su vlasti ubile više od tri milijuna pataka u jugozapadnom području poznatom po proizvodnji paštete foie gras (pačja jetra, op.a.).


Tagovi

Ptičja gripa Francuska H5N1 Christine Middlemiss Hitne mjere Najveća epidemija Foie gras


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]