Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport žitarica
  • 08.08.2022. 17:00

U Tursku stigao prvi brod s kukuruzom iz Ukrajine

S prvim brodom, a nakon šest mjeseci čekanja u ukrajinskoj crnomorskoj luci, kući su se vratili i kapetan Ahmet Yücel Alibeyler te njegova posada.

Foto: Depositphotos/AlexShadyuk (ilustracija)
  • 247
  • 26
  • 1

Prvi od nekoliko brodova koji su napustili Ukrajinu, u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica, stigao je danas na svoje odredište u Turskoj. Riječ je o "Polarnetu" koji je natovaren kukuruzom uplovio u tursku luku Derince, piše Anadolu Ajansi.

Dolazak broda potvrdio je i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba. On je na svom twitteru napisao kako "ovo šalje poruku nade svakoj obitelji na Bliskom istoku, Africi i Aziji: Ukrajina vas neće napustiti. Ako se Rusija bude pridržavala svojih obaveza, 'žitni koridor' će nastaviti održavati globalnu prehrambenu sigurnost."

Nakon šest mjeseci čekanja u ukrajinskoj crnomorskoj luci kapetan broda Ahmet Yücel Alibeyler nije krio zadovoljstvo kada je konačno uplovio u krajnje odredište. Objasnio je kako je 11. veljače dovezao 11 tisuća tona uree u luku Černomorsk, ali se nije stigao vratiti prije izbijanja rata. Uspjeli su ju istovariti i čekali na izlaz iz luke. No, ostali su zarobljeni, jer više nije bilo sigurno isploviti. Objašnjava kako je situacija bila stresna te da pomorci šest mjeseci nisu vidjeli svoje obitelji i domovinu.

Kapetan je rekao da su pod koordinacijom Zajedničkog koordinacijskog centra 5. kolovoza dva broda isplovila iz luke Černomorsk i jedan iz Odese, te napomenuo da su svoje putovanje obavili uz pomoć pratnje. Nakon inspekcije u Istanbulu omogućeno im je da prijeđu Bosfor i stignu u Izmitski zaljev. 

Još tri broda natovarena kukuruzom isplovila iz Ukrajine

U kontaktu s lukom Derince počet će iskrcavati teret, jer su obavljene službene procedure za ulazak.

Istaknuo je da je dug niz godina u ovome poslu, kojeg obavlja profesionalno, ali da je bio vrlo zadovoljan kad je prošao ispod mostova na Bosforu. Sretan je što je napokon kod kuće zajedno s posadom i žali zbog rata jer je puta išao u Rusiju i Ukrajinu prevozeći razne terete i bio dobro primljen.

Ukupno 12 brodova je dobilo dozvolu u okviru sporazuma o žitaricama između Ukrajine i Rusije, pri čemu deset ima dozvolu za odlazak, a dva su krenula ka Ukrajini. Oko 322.000 tona poljoprivrednih proizvoda napustilo je do sada ukrajinske luke, najvećim dijelom kukuruz, ali i suncokretovo ulje i soja, navodi AP.


Tagovi

Ukrajina Turska Transport žitarica Transport kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)