Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov
  • 18.01.2021. 18:00

U samo dva dana ubili više od 500 divljih svinja i jelena

Smatra se da iza masovnog odstrijela koji se dogodio prije mjesec dana stoji skupina španjolskih lovaca.

Foto: Depositphotos/AntonMaster
  • 10.151
  • 904
  • 0

Više od 500 divljih svinja i jelena ubijeno je u turističkoj lovnoj zoni portugalskog grada Azambuja, u blizini Lisabona. 

Smatra se da iza ovoga masovnog odstrijela koji se dogodio prije mjesec dana stoji skupina španjolskih lovaca jer je jedan od njih objavio fotografiju na kojoj s još 15 drugih pozira pored hrpe mrtvih životinja, prenose svjetski mediji.

Zamjenik gradonačelnika Silvino Lúcio rekao je televiziji TVI24 da je divljač bila u ograđenom prostoru te nikako nije mogla pobjeći. "To je područje od oko 1.000 hektara omeđeno zidinama. Lov na pojedinačne životinje je dopušten, ali ovakvo je ubijanje strogo zabranjeno i to svi znaju", naglasio je Lúcio.

Pokrenuta istraga 

Portugalski institut za zaštitu prirode i šume (ICNF) pokrenuo je istragu te zabranio lov na tom području, a tamošnje Ministarstvo okoliša zaustavilo projekt Zelene energije, istraživanje utjecaja na okoliš velike solarne elektrane.

Brojni mediji nakon toga posumnjali su da je ovaj čin možda povezan s projektom jer bi se, u slučaju velikog broja divljih životinja, teže dobila dozvola za izgradnju. Ipak, ministar okoliša Matos Fernandes odbacio je takve navode te naveo da obustavlja studiju utjecaja na okoliš jer je to područje očito dom velike divljači.

Pozvao je i Nacionalno vijeće za lov da razmotri treba li mijenjati zakone u toj zemlji kako bi se spriječilo ovakve događaje. Inače, Europska unija ima niz propisa koji se odnose na lovne aktivnosti, ali se specifično zakonodavstvo razlikuje unutar svake zemlje EU.

Podsjećamo, prije par godina u samo jednom danu lovci, a među kojima je bilo i nekoliko bivših političara, ubili su 57 divljih svinja, od kojih je 21 bilo trofejnih. Lov je izveden u makedonskom Nacionalnom parku Jasen, na planini Karadžica, nedaleko od Skoplja, a za ovaj su užitak platili 2.400 eura.

Također su sve ovjekovječili fotografijom na kojoj svi redom ponosno stoje pored ubijenih, krvavih životinja.


Tagovi

Lov Masovno ubijanje Divlje svinje Jeleni Portugal Španjolski lovci


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]