Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jajomat
  • 26.03.2014. 08:25

U promet pušten prvi jajomat u Hrvatskoj

U Varaždinu je pušten u rad prvi jajomat, na kojem se svakodnevno mogu nabaviti svježa jaja s OPG Šincek

  • 743
  • 109
  • 0

U Jalkovečkoj ulici u Varaždinu u ponedjeljak je postavljen prvi jajomat u Hrvatskoj. Svježim jajima snabdijevati će ga obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šincek iz Gornjeg Vratna. Riječ je o samouslužnom uređaju kapaciteta 600 jaja, pomoću kojeg građani mogu kupiti svježa jaja ubacivanjem kovanica ili papirnatih novčanica. Jaja se tako mogu kupiti po 10 komada za 11 ili 12 kuna, ovisno o klasi.

"Na ideju sam stigao u razgovoru sa prijateljem iz Austrije, gdje se na taj način mogu kupiti jaja. Tamo to vrlo dobro funkcionira te se nadam da će ta ideja i kod nas proći", istaknuo je Zvonko Šincek. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šincek uzgaja 2.500 kokoši nesilica, a svakodnevno će jajomat snabdijevati sa svježim jajima.

Prvi jajomat u Hrvatskoj

"Nadam se da će se jajomet puniti dva puta dnevno te da će ova investicija za Zvonka Šinceka biti pun pogodak", rekao je varaždinski župan Predrag Štromar koji je jajomat pustio u upotrebu.

Investiciju je sufinancirala Varaždinska županija u iznosu od 12 tisuća kuna, a sufinanciranje se odnosi na nabavku i instalaciju jajomata. Riječ je mjerama poljoprivredne politike koje se provode kroz Županijsku razvojnu strategiju. Štromar je istaknuo da poljoprivrednim proizvođačima nije lako opstati na tržištu, a tu im pomaže Upravni odjel za poljoprivredu Varaždinske županije, gdje se mogu javiti s novim idejama. Jajomat se nalazi pored jednog od niza mljekomata koji su postavljeni u Varaždinskoj županiji.


Tagovi

Varaždin Jajomat OPG Šincek Zvonko Šincek Županijska razvojna strategija Predrag Štromar Kokoš nesilica Samouslužni uređaj Klasa Jaja


Autor

Ivan Tomašković

Više [+]

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti (smjer novinarstvo). S dvije godine radnog iskustva, trenutno radi na Radio Varaždinu. Održava i predavanja osnovnoškolcima o novinarstvu u sklopu Udruge Uzmi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.