Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 27.07.2021. 18:00

U požaru na Sardiniji stradala stoka, usjevi, farme, a ljudi evakuirani

Jedan je stočar riskirao život kako bi spasio svojih 400 ovaca, no vatra je progutala njegovu staju, dva konja i 180 bala sijena.

Foto: Depositphotos/venommax8.gmail.com Bigstock/Henrickson
  • 334
  • 436
  • 0

Katastrofa bez presedana – ovim se riječima opisuje vatrena stihija koja je tri dana bijesnila talijanskom Sardinijom, na području grada Oristano. Na nekim područjima vatra još uvijek tinja, javlja sardiniapost. Do sada je u požaru izgorjelo više od 20.000 hektara šumskih i poljoprivrednih površina, a vatra je progutala kuće, stoku, farme i usjeve. Oko 1.500 ljudi evakuirano je iz svojih domova.

Kako bi se izborila s vatrenom stihijom, Italija je od europskih zemalja zatražila pomoć. Iz Francuske i Grčke stigli su kanaderi, a požar je gasilo njih sedam. Međutim, vrući jugozapadni vjetrovi zakomplicirali su borbu s plamenom.

Jedan je stočar riskirao svoj život kako bi spasio svojih 400 ovaca, no vatra je progutala njegovu staju, dva konja i 180 bala sijena, objavila je ANSA.

Nažalost, velik broj stoke je uginuo na području zahvaćenim požarom, ali točan broj se još uvijek ne zna. Ozlijeđene životinje su prevezene u veterinarske ambulante, a ondje su spašavane i divlje.

Predsjednik sardinske regije, Christian Solinas zatražio je pomoć premijera Marija Draghija, u osnivanju fonda za oporavak u svrhu pošumljavanja. Međutim, nagađa se da će biti potrebno najmanje 15 godina za njihovu obnovu. Ista situacija je s mediteranskim raslinjem, pašnjacima i maslinicima. Također, u požaru su uništene zalihe stočne hrane, poljoprivredni strojevi i traktori.

Loše vrijeme podijelilo je Italiju na dvije strane. Na sjeveru su tuča, vjetar i oluja opustošili polja, vinograde, voćnjake i farme, dok se na jugu povrće i nasadi agruma suočavaju sa sušom i vrućinom koje su pogodovale širenju požara od Sardinije preko Apulija sve do Sicilije. Tamošnja poljoprivredna gospodarstva štete broje u milijunima eura.

Kako piše DW, požari su izbili i na sjeveroistoku Španjolske u subotu navečer, progutavši više od 3.000 hektara šume u ruralnom području 100 kilometara zapadno od Barcelone. U međuvremenu je taj dan izbio veliki požar na jugu Francuske. Na terenu je bilo više od 1.000 vatrogasaca i hitnih službi, izjavio je tamošnji ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin

Opasnost od požara prijeti i Grčkoj gdje se očekuju temperature do 44°C. Ondje je proteklih tjedana palo malo kiše, a predviđaju se jaki vjetrovi. 

Vrlo visoke temperature očekuju se ovih dana i u Hrvatskoj


Tagovi

Požari Italija Sardinija Vatra Suša Nastradala stoka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]