Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zločin nad životinjama
  • 21.05.2019. 12:45
  • Osječko-baranjska, Darda

U noćnom pohodu jednom susjedu ubio tele, drugom ponija

Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta od više tisuća kuna.

Foto: Pixabay/ivabalk
  • 826
  • 149
  • 0

Nakon što nas je nedavno šokirala vijest da je nepoznati počinitelj ustrijelio dva konja pasmine hrvatski posavac, starih oko četiri godine, koji su mirno pasli na livadi, iz Darde kod Osijeka stigla je slična, šokantna vijest o zločinu nad životinjama. 

Naime, kako je izvijestila osječko-baranjska policija, muškarac je u noćnom pohodu usmrtio tele i ponija u vlasništvu 43-godišnjaka i 45-godišnjaka. Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 43-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja. U noći sa 17. na 18. svibnja 43-godišnjak je bez opravdanog razloga u Dardi usmrtio tele 45-godišnjaka. 

Nakon toga je u štali drugog 43-godišnjaka, također bez opravdanog razloga, usmrtio konja ponija. Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta od više tisuća kuna, javila je policija.

Ustrijelio dva konja pasmine hrvatski posavac

Kako je doznao glasslavonije, usmrćeni poni zvao se Roki, a što je povod takvom suludom potezu, nije jasno ni vlasniku nesretne životinje. "Ne znam što bih rekao. Došao je i ubio nam ponija, a tog čovjeka uopće ne poznajemo. Znamo ga samo iz viđenja i s njim nemamo nikakvih kontakata. Imamo još jednog ponija, a imamo ih samo zbog djece", kazao je Samuel Petrović za Glas Slavonije. 

Kako su podsjetili, prema Kaznenom zakonu, tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, predviđena je kazna zatvora do godine dana. Veća kazna predviđena je za onoga tko ubije životinju ili je muči iz koristoljublja, i to do dvije godine zatvora. Uz to tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci. Kazneni zakon predviđa i da će se zlostavljana životinja oduzeti.

Prošle godine, doznali su iz Ministarstva unutarnjih poslova, podneseno je 111 kaznenih prijava, u 2017. bilo ih je 59, a u 2016. godini 60. Tijekom prošle godine policija je otkrila zlostavljače životinja u više od 60 posto slučajeva.


Tagovi

Zločin nad životinjama Usmrtio ponija Usmrtio tele


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]