Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suvremene tehnologije
  • 02.01.2020. 09:00

U Japanu agrarna revolucija, bez zemlje i zemljoradnika

Adaptirao sam materijale koji su se koristili za filtriranje krvi pri dijalizi bubrega, kaže znanstvenik Yuichi Mori koji voće i povrće uzgaja na prozirnom i propusnom polimerskom omotaču.

Foto: Depositphotos/cbenjasuwan (ilustracija)
  • 732
  • 88
  • 0

Japanski znanstvenik Yuichi Mori svoje biljke uzgaja na prozirnom i propusnom polimerskom omotaču koji je inače namijenjen liječenju bubrega. Voće i povrće koje uzgaja raste na vrhu omotača. Ovakav način uzgoja biljaka doprinosi i smanjenju potrošnje vode pa se tako uštedi 99 posto vode koja bi se potrošila u tradicionalnom sustavu poljoprivredne proizvodnje. Osim toga, ovim putem se ne koriste pesticidi jer polimer blokira sve viruse i bakterije.

"Adaptirao sam materijale koji su se koristili za filtriranje krvi pri dijalizi bubrega", rekao je ovaj znanstvenik za BBC.

Mori je vlasnik tvrtke "Mebiol" koja je registrirala patente za ovaj izum u skoro 120 zemalja. Zahvaljujući takvom vidu proizvodnje, polja u Japanu postaju tehnološki centri.

Uzgoj na polimerskom omotaču na 150 lokacija

U narednih 30 godina moglo bi doći do ugrožavanja 40 posto proizvodnje žitarica i 45 posto globalnog BDP-a, ako narušavanje životne sredine bude nastavljeno istim intenzitetom kao do sada, navodi se u ovogodišnjem izvješću Ujedinjenih nacija o razvoju vodenih resursa.

Uzgoj biljaka na polimerskom omotaču zastupljen je na više od 150 mjesta u Japanu i drugim zemljama, a vrlo je važno proširiti ovu metodu koja može imati veliki značaj u izgradnji sjeveroistočnih poljoprivrednih područja koji su bili izložene tsunamijima i radijaciji nakon velikog zemljotresa i nuklearne katastrofe u 2011. godini.

Hoće li proizvodi iz Fukushime biti posluženi na Olimpijskim igrama u Tokiju?

Vlada uvelike radi na unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, a jedna od mjera je i subvencioniranje razvoja 20 tipova robota koji mogu pomoći u mnogim segmentima agrarne proizvodnje.

U ovoj zemlji pretežno se uzgaja riža, a mali poljoprivrednici dobivaju pomoć od vlade u vidu subvencija. Međutim, zbog manje zainteresiranosti potrošača, koja pokazuje da je sa 118 kilograma 1962. godine, potrošnja riže po glavi stanovnika pala na manje od 60 kilograma 2006. godine, Japan je pokrenuo diverzifikaciju u poljoprivredi.

Mehanizacija i biotehnologija zamijenit će poljoprivrednike

Poljoprivrednika je sve manje pa se povećava upotreba mehanizacije i biotehnologije u ovoj grani gospodarstva. Dronovi se primjenjuju u tretiranju usjeva jer u bržem vremenskom roku obave posao od čovjeka. Dosta je razvijena i proizvodnja u staklenicima uz pomoć koje je znatno proširena proizvodnja voća i povrća.

Također, radi se i na razvijanju proizvodnje hrane koja može stajati i van hladnjaka, a da se ne pokvari. Prva u proizvodnji takvih vrsta je Mirai grupa u Chibi koja na dnevnoj razini ubere oko 10.000 glavica zelene salate. Uz pomoć senzorskog uređaja, tvrtka može imati kontrolu nad umjetnim osvjetljenjem, tekućim hranjivim sastojcima, razinom ugljičnog dioksida i temperaturom.

Tvornica za bilje u Japanu trenutno ima oko 200, a ova će zemlja u narednih deset godina, kako se obvezala, raditi na razvijanju poljoprivredne proizvodnje u Africi kroz projekt kojemu je cilj udvostručiti proizvodnju riže na godišnjoj razini na 50 milijuna tona u zemljama na ovom kontinentu.

Japan je u Senegalu investirao u obuku poljoprivrednih tehničara i u unaprjeđenje navodnjavanja, a rezultat je povećanje prinosa sa četiri na sedam tona riže po hektaru dok su proizvođači uvećali svoje prihode za oko 20 posto.

U planu su projekti za razvoj poljoprivrede i u Vijetnamu, Mijanmaru i Brazilu, a što se samog Japana tiče, cilj je unaprijediti sigurnost hrane u toj zemlji kao i proširenje proizvodnje tako da se do 2050. godine proizvodi 55 posto hrane za potrebe te države.


Tagovi

Poljoprivreda Mehanizacija Biotehnologija Japan Yuichi Mori Mebiol


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarno znanstvo ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]