Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Depopulacija sela
  • 20.07.2017. 16:30

U EU se dnevno zatvori tisuću farmi!

U posljednjemu desetljeću Europska unija izgubila je 3,8 milijuna farmi!

Foto: Bigstockphoto/Karel Pesoma
  • 9.199
  • 615
  • 0

Specijalno Izvješće Europskog revizorskog suda "Potpora EU-a mladim poljoprivrednicima trebala bi biti bolje usmjerena na poticanje učinkovite obnove generacije", pokazuje zabrinjavajuće podatke o situaciji u europskoj poljoprivredi te mora biti okidač za korjenite promjene usmjerene prema očuvanju ruralnih prostora i poljoprivredne proizvodnje, ističe hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir.

Hrvatska i Europska unija u cjelini svjedoče snažnoj depopulaciji ruralnih područja te smanjenju broja poljoprivrednika. U posljednjemu desetljeću Europska unija izgubila je 3,8 milijuna farmi, što znači da se čak tisuću farmi zatvori svakoga dana. Samo su dvije države članice uspješne u poticanju mladih poljoprivrednika, a to su Poljska i Austrija, gdje je postotak mladih poljoprivrednika u ukupnoj populaciji poljoprivrednika iznad 10%.

Potrebe mladih poljoprivrednika se ne slušaju

Na razini Europske unije u razdoblju od 2007. do 2020. godine predviđeno je 15,7 milijardi eura pomoći mladim poljoprivrednicima u okviru 2. stupa ZPP-a, dok je u okviru 1. stupa ZPP za njih u razdoblju od 2014. do 2020. namijenjeno 2,6 milijardi eura. Izvješće Europskog revizorskog suda utvrdilo je da taj novac ne postiže željene rezultate. Cilj pomoći mladim poljoprivrednicima generacijska je obnova, ali nema značajnijih pokazatelja da su europska sredstva pomogla ostvarivanju toga cilja.

"Potrebe mladih poljoprivrednika do sada se nisu pažljivo slušale i to se mora promijeniti", upozorava Petir navodeći da se broj mladih poljoprivrednika s 3.3 milijuna 2005. godine smanjio na 2.3 milijuna 2013. godine, dok se u istom razdoblju ukupan broj poljoprivrednika smanjio s 14.5 na 10.7 milijuna.

I u Republici Hrvatskoj svjedočimo depopulaciji ruralnih područja i odlasku mladih.

"Hrvatska Vlada hitno mora pronaći kvalitetna rješenja kako bi se zaustavilo napuštanje naših sela", ističe zastupnica Petir. "Mladim poljoprivrednicima treba osigurati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem i povoljne kamate na kredite kako bi se odlučili na investicije i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje. Potrebno je poticati gradnju obiteljskih kuća na selu te osigurati primjerenu društvenu, komunalnu i socijalnu infrastrukturu kako bi mlade obitelji ostale živjeti u ruralnom prostoru", pojašnjava Petir.

Sam novac nije dovoljan

Ona podsjeća da je u okviru mjera ruralnog razvoja osigurano za mlade poljoprivrednike koji udovoljavaju uvjetima do 50 000 EUR-a bespovratnih sredstava, no sam novac po sebi nije dovoljan ukoliko se ne primjeni set mjera i ne uvede red na tržište te suzbije nepoštena trgovačka praksa kako bi poljoprivrednici mogli prodati i naplatiti svoj proizvod te živjeti od svog rada.

Petir je ponosna što kao ambasadorica natječaja za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika može pridonijeti promicanju mladih poljoprivrednika i dobrih primjera njihovih inovativnih, održivih i tržišno orijentiranih projekata. Cilj je ovoga natječaja promovirati poljoprivredu kao atraktivnu djelatnost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao.

Svečanu dodjelu nagrade najboljem hrvatskom mladom poljoprivredniku ove godine uveličao je i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Phil Hogan koji je Hrvatsku posjetio na poziv zastupnice Petir, što govori o prepoznavanju važnosti mladih poljoprivrednika za očuvanje hrvatskoga sela i za budućnost hrvatske i europske poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/Karel Pesoma


Tagovi

Depopulacija Zatvaranje farmi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priprema njive za novu sezonu sadnje krumpira.