Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najveća bundeva
  • 16.10.2022. 18:00

U dva tjedna srušen rekord najteže bundeve u SAD-u, ali ne i svjetski

U SAD-u je natjecanje u proizvodnji teških bundeva gotovo kao nacionalni sport i mnogi se trude na njima predstaviti rezultate svoga rada

Foto: Facebook/RonanFowler
  • 1.934
  • 104
  • 0

Natjecanje za gigantsko povrće je uvijek privlačilo uzgajivače i brojne posmatrače. Bundeve su svojim dimenzijama, bojom, izgledom veliki izazov za one koji ih uzgajaju, jer se tijekom vegetativne sezone treba potpuno posvetiti dobivanju ogromnih primjerka.

U samo dva tjedna dva uzgajivača ovog povrća uspjela su srušiti nacionalne rekorde.

Novi rekord srušen nakon dva tjedna

Naime, u SAD-u je natjecanje u proizvodnji teških bundeva gotovo kao nacionalni sport i mnogi se trude na njima predstaviti rezultate svoga rada. Prvo je Guardian pisao da je prije dva tjedna Scott Andrusz, umirovljeni poljoprivrednik uspio srušiti nacionalni rekord. Proizveo je primjerak težak 1.158 kg.

Tada je otkrio da je biljci potrebno dati sve najbolje, a to se posebno odnosi na gnojivo, kao i to da ove biljke troše ogromne količine vode. Kako bi uspio u svom pothvatu čak je zanemario i pecanje, omiljeni hobi, a pomogli su mu rođaci i prijatelji.

Ovaj poljoprivrednik iz Clarencea, blizu Buffala, nadao se da će uzgojiti najtežu bundevu u državi New York, ali je na kraju postao nacionalni prvak. Ali samo na dva tjedna. 

Novi rekord od 1.161 kg

Naime, učitelj hortikulture Travis Gienger iz Anoke u Minnesoti postavio je novi američki rekord za najtežu bundevu nakon uzgoja primjerka teškog 1.161 kgNew York Post navodi da je izmjerena na 49. Svjetskom prvenstvu u vaganju bundeva u Half Moon Bayu, južno od San Francisca.

Prijevoz je trajao 35 sati. Gienger je naglasio da Minnesota ima dobre uvjete za rast ovih biljaka, ali da su proljeća problematična.

Svjetski rekord drži uzgajivač iz Italije za najteži primjerak koji je težio 1.225,61 kg i upisan je 2021. godine u Guinnessovu knjigu rekorda.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Bundeva Gigantsko povrće Najteža bundeva Svjetski rekord Guinness


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]