Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan državnosti
  • 27.06.2018. 18:00

U Bruxellesu uz hrvatska misna vina, šunku i sir proslavljeni Dan državnosti te pet godina članstva u EU

Najmlađa i ponosna članica europske obitelji ima što za ponuditi i s čim se ponositi!

Foto: Ured Marijane Petir
  • 267
  • 21
  • 0

Hrvatski vinski dragulj – misna vina Đakovačko-osječke nadbiskupije predstavljena su u utorak, 26. lipnja u srcu Europske unije, u Bruxellesu. Događaj je povodom proslave Dana državnosti Republike Hrvatske i obilježavanja pete godine hrvatskog članstva u Europskoj uniji organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir za belgijske novinare i distributere vina, a prisustvovali su mu europarlamentarci, Hrvati zaposleni u institucijama i prijatelji Hrvatske.

Uz zastupnicu Petir, prisutne je pozdravio i zastupnik te predsjednik Intergrupe Europskog parlamenta za vina i kvalitetnu hranu Herbert Dorfmann, a vina je predstavio menadžer prodaje Vlado Babić.

"Okusi Hrvatske specifični su i jedinstveni jer su se njihovi recepti prenosili s generacije na generaciju tijekom čitave hrvatske povijesti – mlade države koja je 1991. ostvarila svoju neovisnost, te najmlađe i ponosne članice europske obitelji", rekla je Petir i zahvalila svih hrvatskim braniteljima koji su omogućili da danas Hrvati žive u suverenoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. "Hrvatska je ponosna što je članica Europske unije te punopravno sudjeluje u procesu donošenju odluka. U ovih pet godina naučili smo što nam Unija može dati te što joj mi možemo ponuditi“, kazala je Petir, stoji u priopćenju njezina ureda. 

U Đakovu i njegovoj okolici duboko je ukorijenjena tradicija vinogradarstva i vinarstva čemu su posebno doprinijeli povoljni mikroklimatski uvjeti, a rad ljudi i njihovo znanje pokretači su današnje bogate vinarske baštine koja seže duboko u prošlost, a čija je kvaliteta predstavljena i u srcu Europske unije.
Četiri sorte vina predstavljene su sinoć u Bruxellesu: graševina, chardonnay, traminac i cabernet sauvignon.

Graševina diskretnog mirisa zelene jabuke, punog okusa te finog sklada alkohola i kiselina prva je osvojila nepca svih prisutnih. Degustacija je nastavljena s tramincem koji je znak prepoznatljivosti vinarije Đakovačko-osječke nadbiskupije. Vino žućkaste boje koja s godinama prelazi u boju starog zlata odražava sunce koje osvjetljava južne obronke planine Dilj. Prepoznatljiv mirisa plemenitih traminaca predstavlja bogatstvo priče mirisa cvijeća ruže koja duljim odležavanjem vina u boci prelazi u miris kasnih proljetnih ljubica.

Chardonnay je Intrigantno vino svijetlo limun-žute boje sa zelenkastim odsjajem i mirisom voća, koje se proteže i u aromi, a dozrijevanjem u hrastovim bačvama daje ozbiljniju notu zrele arome meda i vanilije. Crveni dragulj među bijelim vinima predstavljenim u Bruxellesu je cabernet sauvignon – vino granitno crvene boje s tamnoljubičastim odsjajem u kojem prevladavaju voćne arome bobičastog voća, posebno borovnice. Voćnog, punog i intenzivnog okusa koji odgovara svim jelima.

Uz misna vina, posjetitelji su u Bruxellesu imali prilike kušati i druge okuse Slavonije i Baranje – domaću šunku s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Petra Dobrovca te sir najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Ivana Gašića koji će Hrvatsku u listopadu ove godine predstavljati na izboru za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Bruxelles Misna vina Dan državnosti Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]