AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » U Bruxellesu predstavljeni proizvodi naših OPG-ovaca

U Bruxellesu predstavljeni proizvodi naših OPG-ovaca

Hrvatski proizvodi u EU

U Bruxellesu predstavljeni proizvodi naših OPG-ovaca

Datum: 17.07.2017. 16:30

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Predstavljanje i degustaciju hrvatskih proizvoda u Europskom parlamentu svojom je glazbom pratila klapa koja je prisutne oduševila gotovo koliko i sami proizvodi.

Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, i to 15. po redu, koji će se održati sljedeće godine u Dubrovniku najavljen je u Europskom parlamentu u Bruxellesu na inicijativu hrvatske zastupnice Marijane Petir.

"Mediteranski sajam se održava godinama u Dubrovniku i željela sam 15. jubilarni najaviti upravo ovdje u Bruxellesu i predstaviti naše tradicionalne, seljačke, autohtone poljoprivredne proizvode koji imaju oznaku izvornosti i zaštićenog geografskog podrijetla. Predstavljamo ono najbolje što Hrvatska ima i na što smo doista ponosni. Znamo da Hrvatska ne može konkurirati drugim zemljama s kvantitetom, ali može s kvalitetom", rekla je Petir, zaključivši kako trebamo hrvatski proizvod što više promovirati jer tako pomažemo hrvatskom selu i poljoprivrednicima.

Razviti svijest o unaprjeđenju zdravlja

Voditelj i idejni začetnik sajma Vedran Kraljević predstavio je koncept sajma i rekao da na sajmu svake godine sudjeluje preko 300 izlagača, a sastoji se od izložbi, radionica, predavanja i kongresa.

"Priča je krenula pred 30 godina kada sam otvorio prvi specijalizirani dućan zdrave prehrane u RH. Bilo je to tada prerano, no svijest o zdravoj prehrani se od onda do danas snažno razvila kod ljudi. Kada smo počeli prije 15 godina, u RH su bila samo tri certificirana ekološka proizvođača, a danas ih ima preko tri tisuće. OPG-ova uopće nije bilo, tek je takav vid proizvodnje tada počeo, a sada ih ima na desetke tisuća", istaknuo je Kraljević.

Istaknuo je kako nismo zagađena zemlja, kako smo GMO-free zahvaljujući aktivnostima zastupnice Petir, imamo kvalitetnu vodu te kako na tome treba graditi hrvatsku budućnost. Misija sajma je zapravo razviti svijest o unaprjeđenju zdravlja i kvalitete života.

Predstavljen drniški pršut za Guinessa

Na poziv zastupnice Petir, a u suradnji sa Zadružnim savezom Dalmacije, Europski parlament su posjetili i predstavili svoje proizvode OPG-ovi i poljoprivredne zadruge iz južne Dalmacije te proizvođači ovčjeg sira s Krka OPG Magriž, a osobito je interesantno zastupnicima i posjetiteljima bilo predstavljanje drniškog pršuta proizvođača Ante Reljanovića čiji pršut od 22,5 kg konkurira za Guinnessovu knjigu rekorda.

Predstavljeno je vino iz PZ Potomje, PZ Pošip i PZ Putniković, maslinovo ulje iz PZ Postira, OPG-a Majić, Uljare Božić, OPG-a Marija Buršić te iz tvrtke Stella Mediterranea d.o.o., crne i zelene masline s OPG-a Kaštelanac Vicko te suhe smokve i marmelade s OPG-a Božena Krep.

Predstavljanje i degustaciju hrvatskih proizvoda u Europskom parlamentu svojom je glazbom pratila klapa Bonaca iz Šibenika koja je prisutne oduševila gotovo koliko i sami proizvodi.

Broj pregleda članka: 995; Uspješnost članka: 62.75

Tagovi: EU, Mediteranski sajam, Petir, Hrvatski proizvodi, Bruxelles, Drniški pršut

Ključne riječi članka: u, bruxellesu, predstavljeni, proizvodi, nasih, opg, ovaca, petir, sajma, svijest, bruxellesu, zastupnice


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!