Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija Farmer
  • 03.04.2019. 13:30

U BiH akcija zapljene traktora!

Strojevi su nezakoniti prodani i dio su donacije iz Kine, iz 2014. godine, a u okviru pomoći stanovništvu pogođenom poplavama.

Foto: Federalna uprava policije
  • 3.951
  • 210
  • 1

Samo u dva dana, 1. i 2. travnja oduzeto je 28 traktora i poljoprivrednih strojeva širom Federacije BiH, a u sklopu operativne akcije "Farmer" koju provodi Federalna uprava policije. Osim zaplijenjenih strojeva, uhićen je i bivši član Vlade FBiH D.R.

Ovi su strojevbi nezakonito prodani i dio su donacije iz Kine, iz 2014. godine, a u okviru pomoći stanovništvu pogođenom poplavama. 

Još krajem ožujka su u sklopu ove operacije obavljeni pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 – Livno, te je uhićeno osam osoba inicijala I.M. (1965.), A.T. (1967.), M.N. (1961.), H.S. (1962.), E.S. (1959.), R.O. (1969.), V.J. (1971.), R.DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju FUP-a. 

Navedeni se sumnjiče da su od 2014. do polovice 2015. godine, kao članovi Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, obavili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije donirane od strane NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko četiri milijuna kuna, a koja je bila namjenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, stoji na stranicama FUP-a. 

Kratko rečeno, ova je skupina pronalazila kupce opreme, ali i fiktivne primatelje donacija. Njima su samo na papirima predali opremu, a onda ju prodavali trećim osobama. 

Treba podsjetiti da je Federaciji BiH ukupno dodijeljeno 96 traktora s pripadajućim priključcima, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 Iaktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

Bivši član Vlade FBiH, D. R. se sumnjiči da je počinio kaznena djela "Udruživanje radi činjenja krivičnog djela" iz člana 340., a u vezi s kaznenim djelima "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" iz člana 383. i "Prijevara" iz člana 294. KZFBiH.

U FUP-u kažu kako se nastavljaju aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.


Tagovi

Akcija Farmer Zaplijena traktora Kineska donacija Nezakonito prodano


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]