• In memoriam
  • 06.01.2021. 19:00

U 94. godini preminuo Helmut Claas, dugogodišnji prvi čovjek poznatog proizvođača

Iznad svega, Helmut Claas bio je i poljoprivrednik. Vodio je farmu, bio je strastven lovac, a upravo pod njegovim vodstvom nastao je Lexion, kojeg danas brojni smatraju najmoćnijim kombajnom na svijetu

Foto: Claas Gruppe
  • 6.338
  • 336
  • 1

Helmut Claas, dugogodišnji menadžer, predsjednik nadzornog i dioničkog odbora CLAAS Grupe, preminuo je jučer, 5. siječnja u 94. godini života.

Kako je priopćeno iz ove tvrtke koja ima više od 11.000 zaposlenika širom svijeta, poznati poduzetnik rođen je u Harsewinkelu 1926. Njegovi roditelji August i Paula Claas zajedno su tada upravljali malom tvrtkom za poljoprivredne strojeve s oko 100 zaposlenih. Nakon završene srednje škole školovao se za strojara, a po završetku poljoprivrednog fakulteta u Parizu, osnovao je tvrtku u Francuskoj, današnju Claas France SAS.

Godine 1958. vratio se obiteljskoj tvrtki u Harsewinkel te posvetio prvenstveno svojoj specijalnosti, tehnologiji.

Još 1962. imenovan je generalnim direktorom. Uvijek je posvećivao posebnu pozornost razvoju budućih proizvoda i njihovoj ekonomičnoj serijskoj proizvodnji. U njegovo doba, nakon uspješnog kombajna "Dominator", stvoren je Lexion koji se danas smatra najmoćnijim kombajnom na svijetu. Kombajn za stočnu hranu Jaguar i veliki traktor Xerion također su nastali pod njegovim vodstvom.

Helmut Claas

2003. godine ova je tvrtka preuzela cjelokupno traktorsko poslovanje od Renaulta u Francuskoj. Četiri međunarodno poznata sveučilišta u Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj i Njemačkoj dodijelila su mu naslov Doctor honoris causa (dr. Hc)., a 2000. godine dobio je počasnu titulu "doktora poljoprivrednih znanosti" od Sveučilišta Stuttgart-Hohenheim. 

U lipnju 2009. godine moskovsko Sveučilište Goryachkin dodijelilo mu je zvanje profesora. Također 2009. godine, Francuska ga je proglasila vitezom Legije časti, a u studenom 2013. primljen je u Kuću slavnih američkih proizvođača opreme (AEM). Godine 2017. godini, Njemački intsitut za izum, dodijelio mu je Diesel medalju.

No, iznad svega, Helmut Claas bio je i poljoprivrednik. Vodio je farmu u Istočnoj Angliji u Velikoj Britaniji i tamo često boravio sa suprugom Erikom. Također je bio strastveni lovac.

Dugo je, zaključuju iz ove tvrtke, pripremao kontinuirani daljnji razvoj obiteljske tvrtke, jer je sljedeća generacija već preuzela odgovornost u grupi CLAAS. Njegova kći Cathrina Claas-Mühlhäuser, kao predsjednica odbora dioničara, danas upravlja operacijama grupacije.


Tagovi

Helmut Claas In memoriam Europski poduzetnik Osnivač tvrtke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB