Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AS Meta
  • 09.11.2022. 14:00

Turski proizvođač gnojiva otvara tvornicu u Bosni i Hercegovini?

Direktor BPI d.o.o., Samir Vildić, kompanije koja je generalni zastupnik turske firme za države Balkana, kaže da je partnerstvo na početku, ali definitivno ulaze na tržište

Foto: Depositphotos/htanak (ilustracija)
  • 988
  • 139
  • 0

Turski proizvođač organskih, organomineralnih i mineralnih gnojiva AS Meta planira otvaranje tvornice za proizvodnju gnojiva u Bosni i Hercegovini, odakle je planiran izvoz za države u regiji i Europskoj uniji. Predstavnici ove kompanije boravili su u BiH, gdje su organizirani terenski posjeti, sastanci s predstavnicima domaćih tvrtki, kao i državnim institucijama.

Kako je za Agroklub potvrdio direktor BPI d.o.o., Samir Vildić, kompanije koja je generalni zastupnik turske firme za države Balkana, partnerstvo je još na samom početku, ali definitivno ulaze na ovo tržište.

"Oni su jedan od većih proizvođača u Turskoj za organska i organomineralna, te malim dijelom i mineralna gnojiva", kaže Vildić. 

Nije cilj samo BiH

Distribucija proizvoda na balkanskom tržištu startat će do početka nove sjetvene sezone, dodaje, pojasnivši da je početak proizvodnje gnojiva u BiH planiran u naredne tri godine. Za sada nije definirano hoće li tvornica biti u nekom od postojećih građevinskih objekata ili će se graditi nova zgrada.

"U pregovorima smo i s nekim već postojećim sustavima, a postoji opcija i da to bude nova investicija", kaže naš sugovornik. 

Ovo je bio prvi dolazak delegacije turskog proizvođača BiH. U planu su svakako i poslovni susreti u susjednim zemljama. Naredni posjet bit će Srbiji, a potom i Hrvatskoj.

"Planirano je da se najkasnije do kraja ovog mjeseca organiziraju ti posjeti jer naravno nije cilj samo Bosna i Hercegovina, nego kompletno ovo tržište", navodi, istaknuvši da će po svim prilikama proizvodnja biti u BiH, ali ne isključuju iz opcije i susjedne zemlje. 

Veća učinkovitost

Kada je riječ o cijenama ovih gnojiva, Vildić ističe kako prema trenutnim informacijama kojima raspolaže organomineralna su u okvirima trenutnih cijena ovih gnojiva na tržištu. 

"Kada je riječ o organskim, to je potpuno drugi akcent, proizvod je generalno malo skuplji, ali je učinkovitost daleko veća. Kod nas mora doći do promjene svijesti, jer danas je Nizozemska u tom sektoru jedna od najrazvijenijih država, ali u isto vrijeme najveći uvoznik organskih gnojiva", zaključuje.  


Tagovi

Gnojivo Organsko gnojivo Mineralno gnojivo Samir Vildić AS Meta BPI


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]