Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvizicija
  • 22.01.2024. 18:00

Turska tvrtka preuzima svjetski poznatu marku traktora

Kupljen je većinski udio u Buhler Industries od ruske Rostselmash grupe.

Foto: FB/Quincy Tractor
  • 10.383
  • 548
  • 0

Turski proizvođač traktora Başak Traktör kupio je većinski udio u kompaniji Buhler Industries smještenoj u Kanadi, s brendom traktora Versatile. Kupoprodajna cijena iznosi 41,7 milijuna eura, piše Agrarheute.

Kako navode, Başak Traktör je podružnica u stopostotnom vlasništvu ASKO Holdinga i kupila je 96,7 posto dionica od ruske grupacije poljoprivrednih strojeva Rostselmash koja je od 2007. godine većinski vlasnik Buhler Industries.

Akvizicijom su preuzeti i svi nepodmireni dugovi prema bivšem većinskom vlasniku.

Poznat po proizvodnji poljoprivredne mehanizacije i dijelova

Kao razlog prodaje upravo se navodi većinsko rusko vlasništvo, što je stvorilo probleme u Versatileu i dovelo do zabrinutosti kod dobavljača. Od sredine prošle godine su tražili dugoročnog partnera za ulaganje.

Versatile, kanadski crni, crveni i žuti zglobni traktori sa šasijom na gusjenicama su dobro poznati svjetskom tržištu.

S druge strane, Başak Traktör je turski brend osnovan 1914. godine, a tijekom 1970-ih i '80-ih je proizvodio i modele za Steyr i Ford.

Proizvode strojeve za obradu zemljišta i zaštitu usjeva, dijelove motora, transmisije i hidraulične komponente na nekoliko lokacija. Poznat je njihov brend traktora od 50 do 120 KS.

Versatile i dalje ostaje kao brend

Brend Versatile bi trebao, kažu, ojačati nakon promjene vlasništva. Sjedište tvrtke je u Winnipegu, Manitoba, Kanada. Ondje su napravljeni dobro poznati zglobni traktori Versatile, a zajedno s Kubotom razvijen je Nemesis, koji je predstavljen 2019. godine.

U Sjevernoj Americi, Kubota prodaje standardni traktor od 210 KS pod vlastitim brendom Serija M8. Montaža Kubota M8 u Winnipegu će se nastaviti i nakon preuzimanja od strane Başak Traktöra.


Tagovi

Başak Traktör Traktor Versatile Preuzimanje tvrtke Buhler Industries Akvizicija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.